Στα 263 τρισ. δολάρια ο πλούτος των νοικοκυριών παγκοσμίως το 2013

Στα 263 τρισ. δολάρια ο πλούτος των νοικοκυριών παγκοσμίως το 2013

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως της ύφεσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς και της επιβράδυνσης στην οικονομία της Κίνας, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό στην ιστορία, σύμφωνα με την Εκθεση Παγκοσμίου Πλούτου 2014 της Credit Suisse (C.S.). Aπό τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2014 οι περιουσίες ανθρώπων και νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 20,1 τρισ. δολάρια, στα 263 τρισ. δολάρια συνολικά.

Ωστόσο, η ανισότητα των περιουσιών από το 2008 και μετά επιδεινώθηκε, με την Ελλάδα στη μεσαία βαθμίδα, όπου το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού ελέγχει το 50% του πλούτου. Στην πρώτη θέση των χωρών για τη δημιουργία πλούτου βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η πλουσιότερη χώρα βάσει της κατά κεφαλήν περιουσίας είναι η Ελβετία με άνω των 500.000 ευρώ. Οι ΗΠΑ, όπου οι ζημίες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης εξαλείφθηκαν σε έναν και μόνο χρόνο, εμφάνισαν αύξηση 11,4% στα 91 τρισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση αναφορικά με τη δημιουργία πλούτου συναντάται η Ευρώπη με αύξηση 10,6%, στα 85,2 τρισ. δολάρια.

Οι κεφαλαιαγορές αποτέλεσαν βασική πηγή πλούτου, ενώ άλλοι βοηθητικοί παράγοντες ήταν η ανατίμηση των νομισμάτων και η άνοδος των τιμών ακινήτων. Στις 12 χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο του πλούτου από 15%-19% εμφανίζονται στις πέντε πρώτες θέσεις οι Βρετανία, Κορέα, Δανία, Ελλάδα και Ισπανία, με τον πλούτο να υπολογίζεται με χρηματοπιστωτικά και μη χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία, αφαιρουμένου του χρέους. Τις επτά χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες αποτελούν οι Χιλή, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ινδονησία, Αργεντινή και Ουκρανία.

Ατομική περιουσία

Η ατομική περιουσία ανά ενήλικο ανήλθε από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2014 στις 56.000 δολάρια κατά μέσον όρο. Εντούτοις, όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Εκθεσης Παγκόσμιου Πλούτου της Credit Suisse, αυτός ο αριθμός είναι «παρελκυστικός», δεδομένου ότι συγκαλύπτει ευρύτατες διαφοροποιήσεις σε χώρες και περιφέρειες. Τα πλουσιότερα κράτη, όπου η κατά κεφαλήν περιουσία υπερβαίνει τις 100.000 δολάρια, εντοπίζονται στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στα πλούσια τμήματα της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής. Κορυφαία στην κατάταξη αυτή εμφανίζεται η Ελβετία, όπου ο μέσος όρος ατομικής περιουσίας διαμορφώνεται σε 581.000 δολάρια, δεύτερη έρχεται η Αυστραλία με 431.000 δολάρια και τρίτη η Νορβηγία με 359.000 δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί πως στην ομάδα με τον μέσο όρο τής κατά κεφαλήν καθαρής περιουσίας άνω των 100.000 δολαρίων παρατηρείται σταθερότητα στις συμμετέχουσες χώρες. Ωστόσο, παρά τη συνολική αύξηση του παγκόσμιου πλούτου, μόνο η Ελλάδα κατόρθωσε να διαρρήξει το όριο και να φθάσει σε καθαρή ατομική περιουσία τις 111.400 δολάρια.

Στην έκθεση της C.S. οι συντάκτες της δίνουν πρώτη φορά στοιχεία και για την ανισότητα των περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία 14 χρόνια. H ανισότητα αυτή υποχώρησε ελαφρά πριν από την κρίση του 2007, αλλά από το 2008 οξύνεται ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επιπλέον, παρατηρούν πως η ανισότητα των περιουσιών είναι πολύ μεγαλύτερη από την εισοδηματική διεθνώς. Την πολύ μεγάλη ανισότητα, όπου το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κατέχει το 70% και πλέον του πλούτου, συναντάμε στο Χονγκ Κονγκ, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά με το 10% να κατέχει άνω του 60% έρχονται Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ κ.ά., ενώ η Ελλάδα μαζί με τον Καναδά, την Πορτογαλία, τη Βρετανία κ.ά. εμφανίζει μεσαία ανισότητα με το 10% να κατέχει το 50% του πλούτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT