Κλειδί, η επίτευξη συμφωνίας που θα εξασφαλίζει και τις δύο πλευρές

Κλειδί, η επίτευξη συμφωνίας που θα εξασφαλίζει και τις δύο πλευρές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία επί ενός σχήματος για τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο από τη μια θα εξασφαλίζει τους επίσημους πιστωτές και από την άλλη θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να υποστηρίξει ότι η χώρα γύρισε σελίδα, είναι το κλειδί για τις εξελίξεις. Υιοθετώντας το δόγμα της συνετής (prudent) εξόδου στις αγορές και της σαφούς (clear) σχέσης με τους πιστωτές, το οποίο ανέπτυξε προχθές στους ομολόγους του στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, η κυβέρνηση φαίνεται από τη μια να αποδέχεται την προληπτική γραμμή πίστωσης που ζητούν οι πιστωτές, αλλά από την άλλη θέλει Μνημόνιο όχι a priori, αλλά μόνο εάν κάνει χρήση αυτής της γραμμής.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά και περιλαμβάνουν πλέον όλα την παροχή μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης. Η κυβέρνηση αρχικά ήθελε μια όσο το δυνατόν πιο καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δηλαδή, ταυτόχρονα με το τέλος του προγράμματος της Ευρωζώνης, στο τέλος του έτους, θα αποχωρούσε και το ΔΝΤ και η Ελλάδα θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από τις αγορές. Αναγνωρίζοντας δε το γεγονός ότι τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των άλλων χωρών και την εύλογη ανησυχία των πιστωτών, θα δεχόταν ένα πλαίσιο επιτήρησης και ανάληψης δεσμεύσεων μέσω προγράμματος, που θα διαμόρφωνε όμως η Αθήνα.

Ωστόσο, οι πιστωτές κατέστησαν σαφές ότι καθαρή έξοδος είναι επικίνδυνη. Η αντίδραση των αγορών το τελευταίο διάστημα ενισχύει τον σκεπτικισμό τους. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει μια «προληπτική στήριξη», όπως το έθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τόσο o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και το ΔΝΤ έχουν προγράμματα προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Πολλοί Ευρωπαίοι, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, θέλουν να εξακολουθήσει να έχει το ΔΝΤ ρόλο στη μεταμνημονιακή εποχή. Ποιος ακριβώς θα είναι αυτός μένει να αποφασιστεί. Επίσης, δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι στην Ευρωζώνη με την άποψη να διαμορφωθούν ειδικοί κανόνες προληπτικής πίστωσης για την Ελλάδα, πέραν αυτών που υπάρχουν. Η κ. Λαγκάρντ και τα στελέχη του Ταμείου στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής φέρονται να ξεκαθάρισαν στους Ελληνες συνομιλητές τους, που διερεύνησαν κάθε ενδεχόμενο, ότι η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στο πιο χαλαρό πρόγραμμα προληπτικής γραμμής πίστωσης. Τέτοιο πρόγραμμα έχει δώσει το ΔΝΤ στην Κολομβία, στο Μεξικό και στην Πολωνία.

Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup ξεκαθάρισαν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα είναι προαπαιτούμενο για μια συμφωνία για την επόμενη μέρα. Η Αθήνα επίσης θέλει να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε να αποδεσμευθούν οι δόσεις που εξαρτώνται από αυτή (πάνω από 7 δισ. ευρώ). Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να εξαιρέσει από την τρέχουσα αξιολόγηση μερικά πολιτικώς δύσκολα θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό, δεσμευόμενη για την υλοποίησή τους αργότερα. Από την άλλη, οι επίσημοι πιστωτές θεωρούν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τώρα κάποιες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Αθήνα να δώσει δείγματα αξιοπιστίας και προς τους πιστωτές και προς τις αγορές.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία για την επόμενη μέρα, τότε και η αξιολόγηση θα κλείσει ευκολότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή