Κάμψη για τους πολυτελείς οίκους στην Κίνα

Κάμψη για τους πολυτελείς οίκους στην Κίνα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας έχει αρχίσει να γίνεται ορατή στις πωλήσεις των διεθνών οίκων ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής, ενώ η κατάσταση είναι αντίστροφη για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και ειδικά τα πολυτελή οχήματα της Mercedes–Benz.

Στην περίπτωση των βρετανικών οίκων πολυτελών ενδυμάτων και ειδών Burberry και Mulberry, οι προοπτικές δεν διαγράφονται ευοίωνες, κυρίως γιατί η ζήτηση από τις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας για ακριβές τσάντες, ρούχα και παπούτσια εξασθενεί. Αρνητικά επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά και οι γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ και οι αγορές Κινέζων, Μαλαισιανών και Κορεατών τουριστών στο Λονδίνο έχουν μειωθεί.

Ειδικότερα, ο οίκος δερματίνων ειδών και υψηλής ραπτικής Mulberry εξέδωσε μία σειρά προειδοποιήσεων για τα κέρδη του. Χθες, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλός του προειδοποίησε πως τα φετινά προ φόρων κέρδη του για το οικονομικό έτος Απριλίου 2014 – Μαρτίου 2015 αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκωμένων. Επιπλέον, ο κ. Γκόντφρι Ντέιβις επισήμανε ότι οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ελαττώθηκαν κατά 17% στα 64,7 εκατομμύρια στερλίνες. Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει και η τιμή της μετοχής του Mulberry κατά 16,7% χθες. Στην περίπτωση του επίσης βρετανικού οίκου Burberry, τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι εξαμηνιαίες πωλήσεις ενισχύθηκαν 14%, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, τα διεθνή εμπορικά σήματα των ειδών πολυτελείας και της υψηλής ραπτικής έχουν δεχθεί πλήγματα λόγω της βραδύτερης πορείας της Κίνας, της σκληρής εκστρατείας κατά της διαφθοράς και των πρόσφατων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Οι κινητοποιήσεις των πολιτών εμπόδισαν την πρόσβαση στους βασικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης. Ωστόσο, στην περίπτωση της Μercedes–Βenz η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ρευστότητά της το τρίτο τρίμηνο βελτιώθηκε πέραν των προβλέψεων σε όλους της τους βραχίονες. Ειδικότερα, από τα αυτοκίνητά της τα μεικτά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 29% με την αρωγή της κινεζικής αγοράς. Ιδίως τον Σεπτέμβριο πωλήθηκαν 163.000 οχήματα, αριθμός ρεκόρ για την εταιρεία, ενώ οι πωλήσεις ειδικά στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT