Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ. στο 9μηνο

Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ. στο 9μηνο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ εμφανίζει και σε ταμειακή βάση ο κρατικός προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014.

Το αποτέλεσμα παραμένει πλεονασματικό, αλλά διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, αν αφαιρεθεί περίπου 1,3 δισ. ευρώ που αφορά την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών δύο τραπεζών και συμπεριληφθούν τα έσοδα 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, καθώς και δαπάνες 312 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυτές ύψους 451 εκατ. ευρώ, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης στο εννεάμηνο μειώθηκε σημαντικά στα 2,213 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,881 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 34,59 δισ. ευρώ από 32,7 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά και τη μείωση των δαπανών στα 36,447 δισ. ευρώ από 42,6 δισ. πέρυσι. Μείωση στα 4,89 δισ. ευρώ από 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε και το κονδύλι των τόκων με τους οποίους επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Για την πορεία των τόκων ειδική αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, στη Βουλή, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, για την κεντρική διοίκηση οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ φέτος, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, λόγω της σημαντικής μείωσης, τους τελευταίους μήνες, των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων. «Ετσι, οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 2012 και κατά 65% σε σχέση με το 2011», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε πως «ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 3,1% το 2014, από 6,3% το 2012 και 7,8% το 2011».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή