«Μαύρη» Τετάρτη για μετοχές και ομόλογα

«Μαύρη» Τετάρτη για μετοχές και ομόλογα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναταραχή που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των ανησυχιών για τις αναπτυξιακές προοπτικές κλιμακώθηκε σε κραχ στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος και η αβεβαιότητα για την έξοδο από το Μνημόνιο λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.

Η έντονη πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά κυρίως η ανησυχία των επενδυτών ότι πιθανή χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί το τοξικό περιβάλλον στο οποίο έχουν εισέλθει από τις αρχές Οκτωβρίου οι αγορές μετοχών και ομολόγων. Οι λογιστικές απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου έφθασε τα 6,898 δισ. ευρώ την Τρίτη και την Τετάρτη, με την πλειονότητα των μετοχών να σημειώνει νέα χαμηλά έτους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το ξεκίνημα ήταν θετικό για τον Γενικό Δείκτη, που έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 956,02 μονάδες (+0,82%). Από εκεί και πέρα, αργά αλλά σταθερά τις πρωτοβουλίες ανέλαβαν οι δυνάμει πωλητές και ήδη από τις 11.30 το πρωί ξεκίνησε το σφυροκόπημα χωρίς εξαιρέσεις σε δείκτες και μετοχές. Στις 15.45, ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης, στις 852,87 μονάδες (-10,05%).

Ο τραπεζικός δείκτης έχανε μέχρι 15,18% στις 108,27 μονάδες, η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,4680 ευρώ (-16,13%), η Εθνική Τράπεζα είχε βυθιστεί μέχρι τα 1,80 ευρώ (-13,46%), η Eurobank μέχρι τα 0,2020 ευρώ (-23,77%), η Πειραιώς έως τα 1,00 ευρώ (-13,79%), η ΔΕΗ μέχρι τα 6,37 ευρώ (-12,02%), ο ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,50 ευρώ (-10,53%) και οι ενδοσυνεδριακές απώλειες του ΟΤΕ έφθασαν έως τα 8,82 ευρώ (-10%). Τα τελευταία εξήντα λεπτά περιορίστηκαν σχετικά οι απώλειες των δεικτών εξαιτίας σποραδικών τοποθετήσεων σε ορισμένες μετοχές του τραπεζικού κλάδου και μετοχών του FTSE 25 που επηρεάζουν τη μεσοσταθμική πορεία του Γενικού Δείκτη.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,93 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 6,25%. Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 263,041 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την ένταση των πωλήσεων αφού οι ξένοι επενδυτές πουλούσαν μαζικά σαν να μη υπάρχει αύριο. Οπως δήλωσαν στην «Κ» διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, «η εικόνα που μας δίνουν οι πελάτες μας στο εξωτερικό είναι ότι έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα ένα άγνωστο πλαίσιο για το πού θα κινηθεί η οικονομία εφόσον υπάρξουν πρόωρες εκλογές».

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΜΕΧΑ καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους και σε ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας βγάλει από το Μνημόνιο και την κρίση. «Με τις σημερινές αποδόσεις δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται μετά το 2016», αναφέρεται στην ανακοίνωση των χρηματιστών και επισημαίνονται τα εξής: «Οι αγορές αποτελούνται από τα χρήματα ασφαλιστικών ταμείων, μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών και συνταξιούχων. Ολοι αυτοί προσπαθούν να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο. Ούτε εκβιάζονται ούτε εκβιάζουν. Αν βλέπουν καλές προϋποθέσεις αγοράζουν και επενδύουν. Αν βλέπουν αρνητικές προϋποθέσεις ή αμφιβάλλουν λόγω οποιασδήποτε αβεβαιότητας (πολιτικής, οικονομικής), πωλούν».

«Η άγνοια λειτουργίας των αγορών είναι καταστροφική για τη χώρα, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT