Ιμαλάια: Τουλάχιστον 20 ορειβάτες νεκροί έπειτα από χιονοθύελλα

Ιμαλάια: Τουλάχιστον 20 ορειβάτες νεκροί έπειτα από χιονοθύελλα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 20 νεκροί και περισσότεροι από 70 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε χθες την οροσειρά των Ιμαλαΐων στην πλευρά του Νεπάλ.

Μεταξύ των νεκρών είναι ξένοι ορειβάτες αλλά και νεπαλέζοι οδηγοί, ενώ τα συνεργεία διάσωσης εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Οι σοροί βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα και συγκεκριμένα στην περιοχή Μουστάνγκ και στη γειτονική Μανάνγκ, όπως δήλωσε ο Γιάνες Ράι, αξιωματικός της αστυνομίας και συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι σοροί τεσσάρων πεζοπόρων, δύο Πολωνών, ενός Ισραηλινού και ενός Νεπαλέζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του στρατού στους καταλόγους είχαν εγγραφεί περίπου 85 επιβάτες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν μέλη των σωστικών συνεργείων αρκετοί από αυτούς ίσως είχαν απομακρυνθεί πριν ξεσπάσει η χιονοθύελλα.

«Στείλαμε ελικόπτερα σε μια επιχείρηση εντοπισμού τους αλλά δεν έχουμε κανένα σημάδι τους, υποθέτουμε ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους πεζοπόρους, κάτι που θα συνέβαλε στον εντοπισμό τους. Λόγω της κακοκαιρίας που οφείλεται στον κυκλώνα Χουντχούντ δεν λειτουργούν τα δίκτυα.

Παράλληλα δημιουργήθηκε σελίδα στο Facebook ώστε φίλοι και συγγενείς να βοηθηθούν στον εντοπισμό των αγαπημένων τους προσώπων που κάνουν πεζοπορία στο Νεπάλ.

Στη σελίδα έχουν ήδη «ανεβεί» μηνύματα συμπαράστασης από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.

Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή Αναπούρνα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, την καταλληλότερη εποχή για πεζοπορία στην οροσειρά.

Ο Γκόπαλ Μπάμπου Σρέσθα, ταμίας της Ενωσης Πεζοπορίας, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ορειβατικά δυστυχήματα που μπορεί να θυμηθεί. Ο ίδιος μετείχε στις χθεσινές επιχειρήσεις διάσωσης με ελικόπτερο και δήλωσε ότι διέκρινε μπουφάν και σακίδια που ήταν διασκορπισμένα κοντά στο πέρασμα Θοράνγκ Λα, σε υψόμετρο 5.416 μέτρων.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 15 άνθρωποι ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στο Κατμαντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή