Γαλλία: Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή

Γαλλία: Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς όρους τις Κυριακές ανακοίνωσε χθες στους συναδέλφους του, υπουργούς της κυβέρνησης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσίασε τις βασικές γραμμές μεγάλου μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου του. Παρότι το νομοθέτημα βρίσκεται ακόμη στο νομοπαρασκευαστικό στάδιο, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την αργία της Κυριακής έχει ήδη πυροδοτήσει έντονη συζήτηση.

Με τον νόμο αυτό, ο νέος υπουργός Οικονομίας φιλοδοξεί, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τις «τρεις γαλλικές ασθένειες», την καχυποψία, την περιπλοκότητα και τα συντεχνιακά συμφέροντα, πανίσχυρα προσκόμματα «στην απελευθέρωση, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη». Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου και στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης προς ψήφιση, μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2015. Σημείο-κλειδί του νόμου θεωρείται η απελευθέρωση της εργασίας τις Κυριακές και τις νύχτες. Η κυβέρνηση θα προβεί έτσι στην άρση σχεδόν όλων των περιορισμών στη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ιδιαίτερα εάν αυτά βρίσκονται κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς ή έχουν έδρα εντός ορίων τουριστικών δήμων.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει συνδικαλιστικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση προβλέπει ότι στις ζώνες ελεύθερης λειτουργίας την Κυριακή, οι μισθωτοί εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται εθελοντικά και να «αμείβονται σημαντικά». Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομίας προτείνει τον διπλασιασμό του ημερομισθίου για κυριακάτικη απασχόληση σε επιχειρήσεις με περισσότερους από έντεκα υπαλλήλους. Ενώ σήμερα, οι κατά τόπους δήμοι δικαιούνται να εκδίδουν άδειες λειτουργίας για πέντε Κυριακές τον χρόνο, ο νόμος Μακρόν θα αυξήσει τον αριθμό αυτό στις δώδεκα Κυριακές τον χρόνο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης σημαντική αύξηση του ωρομισθίου εργαζόμενων τη νύχτα, επιτρέποντας την 24ωρη λειτουργία επιχειρήσεων σε τουριστικές ζώνες και «περιοχές μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης».

Τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε -με κάποιες επιφυλάξεις- χθες η Ομοσπονδία Εμπορίου και Διανομής (FCD), υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας επιχειρήσεων λιανεμπορίου αποτελεί αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης.

Τη λειτουργία των καταστημάτων στη Γαλλία διέπει νόμος του 1906, που επέτρεπε σε παντοπωλεία και επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων να ανοίγουν τις Κυριακές το πρωί. Τη σημερινή εποχή, όμως, η πρόβλεψη αυτή συμφέρει αποκλειστικά τις μεγάλες επιφάνειες στη Γαλλία, όπως τα Carrefour, Franrpix και Monoprix, μόνες ικανές να πραγματοποιήσουν ικανοποιητικές πωλήσεις στο μικρό χρονικό διάστημα των επτά ωρών κυριακάτικης λειτουργίας.

Την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης των ωραρίων τονίζει ο επικεφαλής της FCD, Ζακ Κρεϊσέλ. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε την ταχύτατη εξέλιξη στις συνήθειες των καταναλωτών και ακόμη περισσότερο, την έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω Ιντερνετ. Στο Βερολίνο, η ιστοσελίδα Amazon Fresh άνοιξε ήδη παράρτημα, ικανό να στείλει σπίτι σας σε μία ώρα όλα τα ψώνια, συμπεριλαμβανομένης και της μαναβικής. Η υπηρεσία αυτή θα είναι διαθέσιμη στη Γαλλία τον ερχόμενο μήνα», λέει ο κ. Κρεϊσέλ.

Τη συμφωνία των σουπερμάρκετ στη μεταρρύθμιση των ωραρίων εκφράζει ο Ζεράρ Ντορέ, στέλεχος της Carrefour: «Την Κυριακή, οι αγορές των καταναλωτών είναι κατά 25% μεγαλύτερες από εκείνες της υπόλοιπης εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή, τα υποκαταστήματά μας απασχολούν φοιτητές μερικής απασχόλησης στα ταμεία τις Κυριακές, στερώντας ημερομίσθια από τους μόνιμους».

Με τη δικαιοσύνη βρίσκονται αντιμέτωποι κάποιοι εργοδότες όταν δικαστήριο του Παρισιού απαγόρευσε στο κατάστημα της αλυσίδας Sephora επί της λεωφόρου των Ηλυσίων να παραμένει ανοικτό μετά τις 9 μ.μ., θεωρώντας ότι η εργασία μετά τις εννέα είναι νυχτερινή και πρέπει να αμείβεται επιπλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή