Eurobank: Αλλάζει το οικονομικό κλίμα

Eurobank: Αλλάζει το οικονομικό κλίμα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού σηματοδοτεί τη συνέχιση της προσπάθειας για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών του κράτους και το τέλος των αρνητικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Η εκτίμηση για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,9% για το έτος 2015 ισοδυναμεί με αύξηση της δαπάνης (σε σχέση με το 2014) για εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες της τάξης των 4,696 δισ. ευρώ (σταθερές τιμές 2005). Για να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες είτε από εγχώριους οικονομικούς φορείς (κατανάλωση, επένδυση, εισαγωγές) είτε από φορείς προερχόμενους από την αλλοδαπή (εξαγωγές) θα πρέπει οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας να βελτιωθούν σημαντικά. Τόσο η κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις δεν εξαρτώνται μόνο από τα τρέχοντα εισοδήματα, κέρδη, φορολογικούς συντελεστές κτλ. Οι προσδοκίες ή αλλιώς η προεξόφληση των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων είναι ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των οικονομικών επιλογών. Πάντως, το εν λόγω προσχέδιο σηματοδοτεί, σύμφωνα με την Eurobank:

1. Την εδραίωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

2. Το τέλος των αρνητικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.

3. Τη σταθερή προσπάθεια για την αύξηση του αποθέματος της αξιοπιστίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

4. Εν μέρει, την εξάλειψη της παρελθούσας χρονικής ασυνέπειας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

5. Την εξάλειψη της δημιουργίας του φαινομένου του πολιτικού οικονομικού κύκλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή