Λεωνίδας Καβάκος – Yuza Wang στις Σονάτες για βιολί και πιάνο του Μπραμς στο Μέγαρο…

Λεωνίδας Καβάκος – Yuza Wang στις Σονάτες για βιολί και πιάνο του Μπραμς στο Μέγαρο…

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεωνίδας Καβάκος και Yuza Wang – Σονάτες για βιολί και πιάνο του Brahms: νέοι, ωραίοι, ταλαντούχοι, διάσημοι και… τους αρέσει ο Μπραμς, όπως θα ’λεγε η Φρανσουάζ Σαγκάν! Φυσικό κι επόμενο ήταν να τους λατρέψει το κοινό του Μεγάρου, και να γεμίσει, πέρα από τις δυνατότητές της, η αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, στο κοντσέρτο για βιολί και πιάνο, που διοργάνωσε ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής” προχθές και συμμετείχαν αφιλοκερδώς, για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου του Συλλόγου», οι διεθνείς καλλιτέχνες ο Ελληνας Λεωνίδας Καβάκος και η κινεζικής καταγωγής Γιούζα Ουάνγκ. Σολίστες αντίστοιχα στο βιολί και στο πιάνο, αναδείχθηκαν μουσικά δεμένοι και ταιριαστοί, όπως απέδειξε η άριστη ερμηνεία τους στις «Σονάτες για βιολί και πιάνο, έργα μουσικής ωριμότητας του Γιοχάνες Μπραμς: η Σονάτα αρ. 1 σε σολ μείζονα, έργο 78, Σονάτα αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 100 και Σονάτα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 108, τις οποίες συνέθεσε «στον κολοφώνα της μουσικής του ωριμότητας το 1879 ο Μπραμς, αφού την προηγούμενη χρονιά όπως γράφει στο 5σέλιδο πρόγραμμα ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης – είχε τελειώσει το σπουδαίο “Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 77”, αφιερωμένο στον Γερμανό βιολονίστα Γιόζεφ Γιόαχιμ, που ήταν ο σολίστ στην πρώτη ερμηνεία του έργου, το 1879».

Θα πρέπει οι δεξιοτεχνικές δεξιότητες του Γιοαχίμ να διέσχισαν τον χρόνο, και να αναγνωρίζονται στο παίξιμο του διάσημου Ελληνα βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκου, στα 47 του χρόνια, με τη διεθνή του σταδιοδρομία να έχει φθάσει στην κορυφή. Εχει συνεργασθεί με μεγάλες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Κοντσέρτγκεμπάου και η Γκεβαντχάουζ της Λειψίας. Εξαιρετική πιανίστα η νεαρή Κινέζα Γιούζα Ουάνγκ έχει επίσης συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστες και με μαέστρους όπως ο Αμπάντο, ο Μπάρενμποϊμ, ο Μέτα, ο Μαζούρ, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου την έχει προσκαλέσει στη σειρά μουσικών πορτρέτων, για το 2014-2015. Επαιξε δίπλα στον μοναδικό βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, με αίσθημα και σιγουριά, δεν επισκιάσθηκε, αντίθετα, μοιράσθηκε μαζί του το θερμότατο χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας, για τις τρεις Σονάτες του Μπραμς. Ακολουθεί για τα περαιτέρω κριτική του γνώστη κ. Νίκου Δοντά.

…για την ξεχωριστή μουσική βραδιά του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Απλοί και γελαστοί, ευχαριστημένοι από την αποθεωτική υποδοχή του κοινού, ο Λεωνίδας Καβάκος και η Γιούζα Ουάνγκ, βγήκαν στο φουαγιέ, μίλησαν και υπέγραψαν αυτόγραφα σε μουσόφιλους κάθε ηλικίας! Στο διάλειμμα, μπορούσε ο κόσμος να αγοράσει σε προσιτή τιμή CD του Καβάκου –Μπραμς και Μπετόβεν– αλλά και να παραγγείλει, αφήνοντας διεύθυνση και όνομα, τις Σονάτες του προγράμματος της βραδιάς. Συγχαρητήρια, μαζί και χωριστά, πήραν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Γιάννης Μάνος και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κ. Πάνος Δημαράς, και βέβαια, οι κυρίες του Συλλόγου που εργάστηκαν με έμπνευση και ζήλο για την επιτυχία της σπουδαίας αυτής βραδιάς. Στο ακροατήριο διπλωμάτες, νυν και πρώην πρέσβεις, επιχειρηματίες, καθηγητές, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, φανατικές συνδρομήτριες του Μεγάρου που δεν χάνουν βραδιά, ονόματα της πληροφορικής και της τεχνολογίας και, φυσικά, ο Αγγελος Δεληβοριάς, η Ελλη Σολομωνίδη-Μπαλάνου που δεν λείπουν ποτέ, αλλά και η Ιρις Κρητικού και η Χριστίνα Χουβαρδά και η μεγάλη κυρία με αθόρυβη προσφορά, η κ. Φωτεινή Λιβανού. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, ήρθαν ζευγάρια που δεν συναντάς συχνά σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Ο Καβάκος και ο Μπραμς τους έφεραν να διευρύνουν θετικά τη βεντάλια των φίλων της μουσικής. Και πολλά νέα παιδιά, φοιτητές και μαθητές, που βρίσκουν στο πρόσωπο του Καβάκου και της Ουάνγκ το παράδειγμα της επιτυχίας: έρχεται ύστερα από πολλές σπουδές, δουλειά πολλή, πειθαρχία και αφοσίωση στον στόχο. Ελαφρότατο χαμόγελο ικανοποίησης από τον σοβαρό Λεωνίδα Καβάκο που στις 30 Οκτωβρίου θα κλείσει τα 47 χρόνια, και που τον γνωρίζουμε από έφηβο, μαζί με τις θείες του, στα γραφεία της «Καθημερινής», και μας έδωσε την ευκαιρία να χαιρετίσουμε το ταλέντο του με την εντυπωσιακή εξέλιξη ώς σήμερα, που συνεχίζεται. Γλυκύτητα και άνεση από τη νεαρή Yuza Wang που στη σκηνή υποκλινόταν βαθύτατα, και μετά το διάλειμμα «έχασε» μέρος της αμφίεσης και αποκάλυψε καλλίγραμμες γάμπες που πατούν τα πεντάλ με ψηλοτάκουνα. Νιάτα, βλέπεις, και χαίρεσαι! Κι όλοι εμείς, που χαρήκαμε την ξεχωριστή βραδιά με τις Σονάτες του Μπραμς, στο sold-out γεμάτο παλμούς Μέγαρο, ευχαριστούμε τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής για μια διεθνούς σημασίας μουσική βραδιά κάτω από τον ουρανό του Μεγάρου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT