«Χωρίς Μνημόνιο γιατί μπορούμε, όχι γιατί βολεύει»

«Χωρίς Μνημόνιο γιατί μπορούμε, όχι γιατί βολεύει»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι αγορές κλυδωνίζονταν χθες για δεύτερη ημέρα, κι ενώ άλλοι εντρυφούσαν σε σενάρια συνωμοσίας κατά της πτωχής πλην τιμίας Ελλάδος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σημείωνε στη Βουλή: «Από το Μνημόνιο πρέπει να βγούμε επειδή θα πείσουμε ότι μπορούμε να βγούμε. Αν δώσουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να βγούμε επειδή απλά βολεύει πολιτικά, καήκαμε. Και μαζί θα καεί η χώρα. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ακυρώσουμε τα 5 χρόνια προσπαθειών του ελληνικού λαού για «5 ημέρες» εφήμερης αντιμνημονιακής δόξας. Η χώρα χρειάζεται ασφαλείς και σταθερές επιλογές και αυτές μπορεί και πρέπει να προσφέρει η κυβέρνηση». Ο κ. Σαχινίδης είχε και μέσω της «Κ» επισημάνει ότι η έξοδος στις αγορές, όταν γίνεται σε λάθος χρόνο, ενέχει κινδύνους, αφού σε περίπτωση μιας διαταραχής, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές.

Βέβαιη θεωρείται η απόσυρση της διάταξης περί ιδιωτικοποίησης της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων) που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ. Η σχετική διάταξη, που αφορά τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της ΜΟΔ σε ποσοστό έως και 60% μέσω της συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων και φορέων εκπροσώπησης επιχειρήσεων κ.ά., βρίσκει αντίθετο τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει ζητήσει από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης την απόσυρση του σχετικού άρθρου.

Ανοικτά τις Κυριακές

Μπορεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν των επτά, να μην επιτρέπεται ακόμη στην Ελλάδα, όμως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι βρίσκουν τον τρόπο. Τα καταστήματα Shop & Go της ΑΒ ως εταιρικά δεν μπορούσαν να λειτουργούν τις Κυριακές ή πέραν του πλαισίου του ωραρίου που προβλέπεται για τα εμπορικά καταστήματα, δηλαδή μετά τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και μετά τις 8 το βράδυ τα Σάββατα. Ενα από τα καταστήματα λειτουργεί πλέον με τη μέθοδο του franchising και λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο –και τις Κυριακές– έχοντας πλέον άδεια μίνι μάρκετ. Ανάλογη πρακτική θα ακολουθήσει η ΑΒ και για τα άλλα καταστήματα Shop & Go.

Αρχισαν οι διαγωνισμοί για τον αγωγό TAP

Την πρώτη μεγάλη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό κατασκευής του χερσαίου τμήματος του αγωγού TAP ανακοίνωσε η κοινοπραξία του αγωγού. Πρόκειται για τη σύμβαση EPV, η οποία μπορεί να χωριστεί σε άλλα συμβόλαια, ανάλογα με τις προσφορές. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ακολουθεί διαδικασία προεπιλογής για τις εταιρείες κατασκευής χερσαίων αγωγών, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο. Τα συμβόλαια αναμένεται να ανατεθούν το τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ η κατασκευή του έργου έχει σπάσει σε πέντε κομμάτια, τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία.

Καμπανάκι Ζιν στην Ιταλία για τις υψηλές εκροές

Περίπου 67 δισεκατομμύρια ευρώ αποσύρθηκαν από την Ιταλία από επενδυτές το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος έκανε λόγο για «ανησυχητικό μήνυμα». «Η κατάσταση μοιάζει ήδη τόσο πολύ με αυτή του 2011», δήλωσε ο κ. Ζιν, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Συντακτών Οικονομικού Τύπου στο Μόναχο, και σημείωσε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τότε, ενώ γίνονταν μυστικές συζητήσεις ακόμη και για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, ο κ. Ζιν επανήλθε στην κριτική του για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι με τα χαμηλά επιτόκια και την αγορά τίτλων εμποδίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Γερμανός οικονομολόγος εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, ενώ προέβλεψε ότι το ευρώ θα υπάρχει και έπειτα από δέκα χρόνια, χωρίς όμως ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT