Ευρωκοινοβούλιο: Διαλύθηκε η ομάδα Φάρατζ και Γκρίλο

Ευρωκοινοβούλιο: Διαλύθηκε η ομάδα Φάρατζ και Γκρίλο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ως «πρώτη ήττα των ευρωσκεπτικιστών» χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τη διάλυση της ευρωομάδας των Φάρατζ – Γκρίλο, μετά την αποχώρηση Λεττονής ευρωβουλευτού της Ενωσης Λεττονών Αγροτών. Για τον σχηματισμό ευρωομάδας απαιτούνται ευρωβουλευτές τουλάχιστον επτά χωρών και η αποχώρηση της εκπροσώπου της Λεττονίας άφησε την ομάδα ΕFDD με εκπροσώπους μόνο της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας και της Σουηδίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, τα κόμματα της υπό διάλυση ευρωσκεπτικιστικής ευρωομάδας χάνουν χρηματοδότηση αλλά και θέσεις σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Για την ευρωβουλευτή Ιβέτα Γκρικούλε προσωπικά, πάντως, ο δρόμος για την εκλογή στην προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής άνοιξε αμέσως μετά την παραίτησή της, όπως υποστήριξε ο Νάιτζελ Φάρατζ. Ο Ν. Φάρατζ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς άσκησε πιέσεις στη Λεττονή ευρωβουλευτή να αποχωρήσει από την ευρωσκεπτικιστική ευρωομάδα προκειμένου να εκλεγεί, το οποίο και συνέβη. «Αν έχουμε καταλάβει καλά αυτό που συνέβη, ο πρόεδρος Σουλτς θα ταίριαζε περισσότερο στην προεδρία της Βουλής μιας μπανανίας» είπε ο Ν. Φάρατζ, το κόμμα του οποίου κέρδισε της ευρωεκλογές στη Βρετανία.

Εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η ευρωβουλευτής τον ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θέλει να γίνει ανεξάρτητη, χωρίς να εξηγεί τους λόγους. Χθες το πρωί, η Γκριγκούλε εξελέγη χωρίς αντίπαλο πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με την Κεντρική Ασία.

Εν τω μεταξύ χθες στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου εκτυλίχθηκε το ασυνήθιστο θέαμα της «διαδήλωσης ευρωβουλευτών», καθώς δεκάδες ευρωβουλευτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το «ασφαλές δωμάτιο» στο οποίο βρίσκονται αντίγραφα των διαπραγματευτικών εγγράφων της Ε.Ε. για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ TTIP. Οι ευρωβουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό της κοινής γνώμης από την ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT