Η αιωνόβια ιδιοκτήτρια του γαλλικού τσίρκου

Η αιωνόβια ιδιοκτήτρια του γαλλικού τσίρκου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τα 104α γενέθλιά της ετοιμάζεται να γιορτάσει η θρυλική μαντάμ Ρόζα, ιδιοκτήτρια του «Τσίρκου του Χειμώνα» του Παρισιού, ενώ συνεχίζει να καλλιεργεί τον μύθο της, μνημονεύοντας συχνά πως παντρεύτηκε μέσα σε κλουβί λιονταριών και πώς ανέθρεψε παπαγάλο, μαθαίνοντάς του να βρίζει σαν Παριζιάνος καραγωγέας. Γεννημένη στο Βέλγιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1910, απέκτησε τη φήμη της μετά τον γάμο της με τον Γάλλο επιχειρηματία Ζοζέφ Μουλιόνε, αγοραστή του «Τσίρκου του Χειμώνα» το 1934.

Η μαντάμ Ρόζα, όπως όλοι τη γνωρίζουν, έκανε στενή παρέα με τη Γαλλοαμερικανίδα χορεύτρια Ζοζεφίν Μπέικερ, τη Μαρία Κάλλας και τις ηθοποιούς Ινγκριντ Μπέργκμαν και Ρίτα Χέιγουορθ. Εχει σήμερα 53 εγγόνια και δισέγγονα. Στον γάμο της, συνέστησε στον ιερέα να μην εισέλθει στο κλουβί των λιονταριών, για να μη φαγωθεί. Ο αγαπημένος της ελέφαντας, που είχε δεθεί με την ίδια και τον σύζυγό της, κόντεψε να πατήσει την Κάλλας, όταν σε μία επίσκεψή της, η Ελληνίδα ντίβα ακούμπησε με το σώμα της τον κ. Μπουλιόνε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο αθυρόστομος παπαγάλος του ζευγαριού, ονόματι Κόκο, ήταν και αυτός ιδιαίτερα αγαπητός, παρά τον απεχθή του χαρακτήρα. Εζησε μέχρι τα 45 του χρόνια, ενώ η Ρόζα θυμάται ακόμη την ευρηματικότητα και την απίστευτη χυδαιότητα των ύβρεών του. «Οι ύβρεις του ήταν πολύ ευφυείς. Μιλούσε με μεγάλη άνεση», θυμάται η ιδιοκτήτρια του γαλλικού τσίρκου. Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική αξία έχει, όμως, και το κτίσμα του τσίρκου. Το πολυγωνικό κτίριο σχεδιάσθηκε ως σκεπασμένη μικρογραφία του Κολοσσαίου της Ρώμης τη δεκαετία του 1850 στο 11ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Η αρχική του ονομασία «Θέατρο Ναπολέοντα» αποτελούσε φόρο τιμής στον Ναπολέοντα Γ΄, τον ελάχιστα δημοφιλή ανιψιό του Βοναπάρτη.

Ενέπνευσε Λοτρέκ, Σερά

Το τσίρκο προσέφερε έμπνευση στον ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ, ο οποίος συνήθιζε να σχεδιάζει παρακολουθώντας τις πρόβες, για να δημιουργήσει από τα σχέδια αυτά τα περίφημα έργα του. Αλλος ζωγράφος, που αναζήτησε τη θεματογραφία του στις κερκίδες και τη σκηνή του «Τσίρκου του Χειμώνα» ήταν και ο Ζορζ Σερά, το έργο του οποίου με τίτλο «Το Τσίρκο» είναι μία από τις διασημότερες ατελείς ελαιογραφίες του νεο-ιμπρεσιονισμού και εκτίθεται στο μουσείο Ορσέ της γαλλικής πρωτεύουσας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT