Ανόδος 7,21% μετά την καταιγίδα στο Xρηματιστήριο

Ανόδος 7,21% μετά την καταιγίδα στο Xρηματιστήριο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς σε ποσοστό 7,21% κατεγράφη χθες στο Xρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 931,81 μονάδες. Μετά την τριήμερη κατακρήμνιση των μετοχών με συνολικές απώλειες 13,57%, η χθεσινή συνεδρίαση κατάφερε να καλύψει το 53% των απωλειών. Η εκρηκτική άνοδος της αγοράς αποδίδεται κυρίως στην ελκυστικότητα των τιμών των μετοχών που δημιούργησαν οι μαζικές πωλήσεις από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, γεγονός που εκμεταλλεύθηκαν οι καθημερινοί επενδυτές προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμα, εκμεταλλευόμενοι τις ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις των τίτλων. Σε καμία περίπτωση η χθεσινή ακραία άνοδος -όπως ακραίες ήταν και οι πτώσεις των προηγούμενων ημερών-δεν μεταβάλλει το αρνητικό κλίμα που παραμένει βεβαρημένο παρά τις νέες διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι η χώρα μας θα αναζητήσει την καλύτερη λύση για την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς να απειλείται η οικονομική ισορροπία. Ο τζίρος την Παρασκευή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έκλεισε στα 235,58 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο βαρύ τίμημα πλήρωσαν στη διάρκεια της εβδομάδας το χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων.

Οι τριήμερες απώλειες 13,57% του Γενικού Δείκτη και η αναρρίχηση της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στο 9,12% ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη, αποτύπωσαν την κατάρρευση των δύο αγορών χρήματος. H σφοδρή αντίδραση των ξένων κεφαλαίων απέναντι στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας και την πρόθεση της κυβέρνησης να χαλαρώσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων είχε ως αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να βιώσει ένα τριήμερο απόλυτης αρρυθμίας με την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των συνεδριάσεων του Ιουλίου 2013.

Η ανατιμητική και υποτιμητική κερδοσκοπία βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε μία από τις πιο ρηχές αγορές της Ευρώπης.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με οριακή άνοδο 0,07% του Γενικού Δείκτη που βρέθηκε στις 1.005,55 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Ουδείς από τα χρηματιστηριακά και τραπεζικά στελέχη μπορούσε να διανοηθεί τι θα επακολουθούσε το επόμενο τριήμερο. Η συνεδρίαση της Τρίτης εξελίχθηκε σε εφιάλτη με την κατακόρυφη πτώση του Γενικού Δείκτη σε ποσοστό 5,70% και την προσγείωσή του στις 948,21 μονάδες. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ, στοιχείο που έδειξε την ενεργοποίηση πολλών hedge funds αλλά και εγχώριων επενδυτών, αφού η πόλωση στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας ήταν η καλύτερη αφορμή. Η κορύφωση των μαζικών πωλήσεων έγινε την Τετάρτη, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 6,25% και ο τζίρος να εκτοξεύεται στα 263,041 εκατ. ευρώ.

Συνθήκες ακραίων πωλήσεων σε όλο το μήκος και πλάτος του ηλεκτρονικού ταμπλό έλαβαν χώρα την Τετάρτη με ισχυρές απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (-11,06%), για την Eurobank (-6,42%) και την Πειραιώς (-5,17%).

Ακόμη και για εταιρείες με υψηλά ταμειακά αποθέματα όπως η ΕΥΔΑΠ (-14,04%) ή εταιρείες με σημαντική ανάπτυξη όπως ο ΟΤΕ (-5,10%), η κατάρρευση της αγοράς δεν έκανε διακρίσεις. Το πτωτικό κλίμα διατηρήθηκε για 3η διαδοχική συνεδρίαση και την Πέμπτη, αλλά με χαμηλότερη ένταση στις πωλήσεις. Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη διολίσθησε σε ένα ακόμη χαμηλό έτους (869,16 μονάδες) με ημερήσιες απώλειες 2,22%.

Μέσα στο τριήμερο, η αξία του χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 8,116 δισ. ευρώ, κλείνοντας την Πέμπτη στα 56,398 δισ. ευρώ και η συνολική πτώση του Γενικού Δείκτη έφθασε το 13,57% που θα μπορούσαν υπό κανονικές συνθήκες να είναι και οι ετήσιες απώλειες στην απόδοση του Γενικού Δείκτη. Η ένταση των πωλήσεων μπορεί να ήταν περιορισμένη αλλά παρέμεινε ισχυρή, με αποτέλεσμα για 2η συνεχή συνεδρίαση ο τζίρος να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Η αναχαίτιση της πτώσης την Πέμπτη συγκριτικά με την Τετάρτη αποδίδεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην άνοδο που σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καταγράφοντας κέρδη 1,08%, κλείνοντας στα 1,870 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή