Ελληνική πρωτιά σε σχολικό διαγωνισμό ψηφιακών δεξιοτήτων

Ελληνική πρωτιά σε σχολικό διαγωνισμό ψηφιακών δεξιοτήτων

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ήταν η διάκριση για την Ελλάδα, στο σχολικό διαγωνισμό Kodu Kup Europe που πραγματοποιήθηκε στο Innovation Center της Microsoft στις Βρυξέλλες, με την ελληνική ομάδα να κερδίζει την πρώτη θέση, ανάμεσα σε οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες που διαγωνίστηκαν. Η νικήτρια ομάδα με την ονομασία PN Gaming, η οποία αποτελείται από τους μαθητές των Εκπαιδευτήριων Δούκα, Πάνο Οικονόμου και Γεώργιο Νικηφόρο Αυγουστίδη, καθώς και από τον καθηγητή Πληροφορικής, Βασίλη Οικονόμου, κατέκτησε τον τίτλο “Champion of Champions” με ένα μοναδικό παιχνίδι που σχεδίασαν, το “Behind the Red” το οποίο είναι βασισμένο στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Ακολούθησαν η ομάδα της Αγγλίας στη και η ομάδα της Πορτογαλίας. Η διάκριση αυτή είναι τόσο σημαντική όσο και επίκαιρη, με δεδομένο τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, European Schoolnet, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών  που πρωτοπορούν στο κομμάτι του κώδικα και του προγραμματισμού στα σχολεία.

To Εuropean Code Kup είναι ένας σχολικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη,  απευθύνεται σε νέα παιδιά ηλικίας 6-16 ετών και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν τη μαγεία του προγραμματισμού και της κωδικοποίησης, σχεδιάζοντας παιχνίδια μέσω μιας διαδραστικής, καινοτόμας και διασκεδαστικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τα δικά τους παιχνίδια δουλεύοντας σε ομάδες και μαθαίνοντας πώς να δημιουργούν φανταστικούς κόσμους, μοντέλα και προσομοιώσεις. Στον τελικό προκρίθηκαν οι νικητές της κάθε χώρας (Ελλάδα, Βέλγιο, Εσθονία, Φιλανδία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, και Ηνωμένο Βασίλειο), παρουσιάζοντας μπροστά στην κριτική επιτροπή τα υποψήφια παιχνίδια και τις δεξιότητες που ανέπτυξαν μέσα από το Microsoft Kodu Game Lab.

Μετά τη σημαντική νίκη της χώρας μας, οι νικητές Πάνος Οικονόμου και Γεώργιος Νικηφόρος Αυγουστίδης  δήλωσαν σχετικά: «Μέσα από αυτό το διαγωνισμό μάθαμε κάτι καινούργιο – που θα μας βοηθήσει σίγουρα στο μέλλον. Επίσης ανακαλύψαμε τα πλεονεκτήματα της ομαδικής συνεργασίας. Το Kodu Kup ήταν μια πολύ συναρπαστική εμπειρία και τα συναισθήματα που βιώσαμε όταν δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το παιχνίδι μας ήταν μοναδικά. Ζήσαμε πολλές απίστευτες στιγμές. Το Kodu Kup είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ξεκινήσει κανείς να μαθαίνει κώδικα»

Ο Φώτης Δραγανίδης,  Διευθυντής Τομέα Εκπαίδευσης της Microsoft δήλωσε σχετικά: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Έλληνες Πρωταθλητές του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Kodu Kup από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, οι οποίοι μας έκαναν για μια ακόμη φορά πολύ περήφανους! Ο διαγωνισμός αυτός αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο του Game Based Learning, της μάθησης δηλαδή μέσα από το παιχνίδι στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, της συνεργασίας και της καινοτόμου σκέψης στα νέα παιδιά. Ελπίζουμε αυτή η εμπειρία να ενθαρρύνει και άλλα νέα παιδιά να συμμετάσχουν σε έναν τόσο συναρπαστικό και διασκεδαστικό διαγωνισμό, όπως το Kodu Kup!».

Ο Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ δήλωσε σχετικά «Εκ μέρους του ΣΕΠΕ θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα της επιτυχίας αυτής όχι μόνο σε Εθνικό αλλά και σε Διεθνές επίπεδο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην πρωταθλήτρια ελληνική ομάδα του Πανευρωπαϊκού Kodu Kup καθώς και στη Microsoft και το European Schoolnet για τη διοργάνωση αυτού του σημαντικού διαγωνισμού. Η χαρά μας είναι διπλή γιατί η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία και το ρόλο των ψηφιακών δεξιοτήτων σήμερα περισσότερο από ποτέ και δη για τη χώρα μας. Ευχή μας η επιτυχία αυτή να είναι η αρχή και το έναυσμα για τη διάδοση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα μας, μία προσπάθεια στην οποία επικεντρώνεται και ο ΣΕΠΕ μέσω της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014».

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014 και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Τι είναι το Kodu Kup;

• Το Kodu Kup είναι μια οπτική προγραμματιστική γλώσσα φτιαγμένη ειδικά για τη δημιουργία παιχνιδιών. Είναι σχεδιασμένη να είναι προσβάσιμη  σε παιδιά άνω των 6 ετών, και ευχάριστη για τον καθένα.

• Ανεπτυγμένο από το ερευνητικό τμήμα της Microsoft, Microsoft Research, το Kodu λειτουργεί σε PC και Xbox, επιτρέποντας τη γρήγορη σχεδιαστική δημιουργία. Το Kodu είναι διαθέσιμο δωρεάν.

• Το Kodu είναι εύκολο στη χρήση και οπτικά ελκυστικό, ειδικά για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• H σύνταξη του κώδικα που χρησιμοποιείται είναι απλή και ενστικτώδης, επιτρέπει όμως παράλληλα έναν υψηλό βαθμό υπολογιστικής σκέψης και βασικές αρχές προγραμματισμού.

• Το Kodu ενσωματώνεται εύκολα σε κάθε πρόγραμμα μαθημάτων, και ιδιαίτερα με την αριθμητική και τη γραφή , καθώς και τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά  και τη γεωγραφία.

• Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη μέσω πόρων και online κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των www.kodugamelab.com  www.pil-network.com www.planetkodu.com

• Το Kodu είναι ένα σπουδαίο ξεκίνημα για την πληροφορική. Και μια νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια με το Kodu Kup Europe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή