Η μάχη της ΕΚΤ για το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων

Η μάχη της ΕΚΤ για το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σθεναρή υπεράσπιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων προέβη η ΕΚΤ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα στάθηκε καταλυτικό στην αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Υπεραμυνόμενος του επίμαχου προγράμματος, που παραμένει ακόμη στο επίπεδο των εξαγγελιών από το καλοκαίρι του 2012 και την ιστορική δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, ο βασικός νομικός σύμβουλος της ΕΚΤ Χανς Γκέοργκ Κάμαν υπενθύμισε στους δικαστές τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε αυτήν τη δέσμευση η ΕΚΤ: η Ελλάδα κινδύνευε από έξοδο από την Ευρωζώνη ενώ είχε πάρει την ανιούσα το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας.

Ο κ. Κάμαν προσέθεσε πως τα συμβατικά όπλα της ΕΚΤ δεν επηρέαζαν καθόλου το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, οπότε ήταν δικαιολογημένο ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής. Το επίμαχο πρόγραμμα, και για την ακρίβεια η εξαγγελία του από τον Μάριο Ντράγκι, οδήγησε σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας το καλοκαίρι του 2012. Ομάδα Γερμανών πολιτικών και ακτιβιστών, όμως, προσέφυγε εναντίον του προγράμματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας που παρέπεμψε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι εν λόγω πολιτικοί αμφισβητούν το κατά πόσον η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να αγοράζει κρατικά ομόλογα, να κάνει χρήση δηλαδή του κυριότερου όπλου στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού που απειλεί την Ευρωζώνη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται, έτσι, να κρίνει αν η ΕΚΤ νομιμοποιείται να λειτουργήσει ως ύστατος δανειστής ή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες ως προς την «απαγόρευση χρηματοδότησης μέσω της νομισματικής πολιτικής». Αν το Δικαστήριο αποφανθεί πως το πρόγραμμα δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ σε μια στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται τόνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή