Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, σημειώνοντας ελαφρά ανάκαμψη από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών στα οποία είχαν υποχωρήσει την Πέμπτη, όταν το αργό ΗΠΑ βρέθηκε κάτω από το 80 δολ. το βαρέλι εν μέσω προβλέψεων για μειωμένη ζήτηση, άφθονης προσφοράς και μειωμένων τιμών από τη Σ. Αραβία. Για τους ίδιους λόγους, πάντως, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η άνοδος θα είναι περιορισμένη. Ως παράγοντα ανάκαμψης που έφερε το αργό Δυτικού Τέξας για παράδοση Νοεμβρίου στα 83 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 86,33 δολ. το βαρέλι, αναφέρουν την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που κατέδειξε σαφώς μεγαλύτερη από τις προβλέψεις μείωση των αποθεμάτων βενζίνης. Η ίδια έκθεση κατέδειξε, πάντως, εξίσου μεγαλύτερη από τις προβλέψεις αύξηση των αποθεμάτων αργού.

Στα υψηλά πέντε εβδομάδων ο χρυσός

Στα υψηλότερα πέντε εβδομάδων έφθασε η τιμή του χρυσού στο Λονδίνο εντός της εβδομάδας. Oι επενδυτές συνεκτιμούν την ανάκαμψη των μετοχών σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Χθες στις πρωινές συναλλαγές στην Ευρώπη οι τιμές των μετοχών ανήλθαν μετά 8 διαδοχικές ημέρες ζημιών. Η Fed όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Fed Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, θα έπρεπε να εξετάσει τη μετάθεση της λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ώστε να αποτρέψει την κάμψη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Στις αρχές του μηνός ο χρυσός είχε εξαλείψει όσα είχε αποκομίσει, κυρίως επειδή οι επενδυτές διέβλεπαν αύξηση των επιτοκίων λόγω βελτίωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ. Εκτοτε, όμως, η Fed έκανε λόγο για επιβράδυνση στη διεθνή οικονομία και ίσως καθυστερήσει την αύξηση. Εξού και ενισχύθηκε ο χρυσός. «Επί του παρόντος τα πολύτιμα μέταλλα βρίσκονται στην πρωτοπορία έναντι δολαρίου και μετοχών», παρατηρεί ο Ντέιβιντ Γκόβετ, επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων στη Marex Spectron Group. «Συστήνω πώληση χρυσού στα 1.250 δολ. η ουγγιά, εκτός εάν εξασθενήσει κι άλλο το δολάριο». Χθες το πρωί είχε διαμορφωθεί στα 1.238,52 δολ. η ουγγιά έναντι του ρεκόρ 5 εβδομάδων στα 1.249,75 δολ. η ουγγιά την Τετάρτη.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η εκτόξευση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 9,12% στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν το αποκορύφωμα των αναταράξεων για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Ταυτόχρονα η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 7,40%, όταν στην αρχή της έκδοσής του, τον φετινό Ιούλιο, είχε ξεκινήσει από το 3,50%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έφθασε το 7,50% με αρχική απόδοση 4,95% τον φετινό Απρίλιο. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης διαμορφώθηκε στα 55,25 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 ανήλθε την Πέμπτη στα 66,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 8,83%. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 106,95 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 0,75%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή