50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο – Ιαπωνική Πολιτιστική Εβδομάδα 16-24 /10

50 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο – Ιαπωνική Πολιτιστική Εβδομάδα 16-24 /10

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 50ής Επετείου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (1964-2014) η Πρεσβεία της Ιαπωνίας διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που κλιμακώνονται από την Πέμπτη 16 έως την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014. Στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, Χαλάνδρι) δόθηκε την περασμένη Πέμπτη 16/10 ενδιαφέρουσα διάλεξη για την Ιαπωνική Κεραμική από τον κ. Σοφοκλή Καραγιάννη με θέμα «Η περίπτωση ενός βάζου Satsuma». Η διάλεξη συνοδεύεται από έκθεση 60 κεραμικών της περιόδου Meiji, που αποτελούν μέρος της προσωπικής του συλλογής. Μεθαύριο Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και ώρα 9.00 – 17.00, πάντα στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Ιαπωνική Πρεσβεία. Εκθεση Ιαπωνικής Κεραμικής από τον κ. Σοφοκλή Καραγιάννη. Εκθεση Origami (καλλιτεχνικό δίπλωμα χαρτιού) από τη Master Sonoko Fujii. Η καλλιτέχνις είναι ήδη γνωστή στην Ελλάδα για τα σεμινάρια Origami που δίνει κάθε χρόνο. Εκθέτει, ανάμεσα σε άλλα, οκτώ έργα της εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης έκθεση Origami από τη Μυρτώ Δημητρίου. Μαζί με τον οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μωσαϊκού από Origami.

Εκτίθενται εκεί όλη την εβδομάδα το ζευγάρι αθλητικών υποδημάτων της Γιαπωνέζας Μαραθωνοδρόμου Mizuki Noguchi, Χρυσής Ολυμπιονίκη των Αγώνων «Αθήνα 2004» ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου. Είσοδος ελεύθερη: Ταυτότητα μαζί σας για λόγους ασφαλείας.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, στο Ιδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, (Βασ. Σοφίας και Μέρλιν 1, Αθήνα) Τελετή τσαγιού από τη Master Michiko Nojiri, εκπρόσωπο της ιαπωνικής Σχολής Urasenke στη Ρώμη. Από το 1969, όταν ιδρύθηκε το παράρτημα της σχολής στη Ρώμη, αφιερώθηκε στη διάδοση της τελετής τσαγιού δίνοντας σεμινάρια όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είσοδος 10 ευρώ, φοιτητικό 5 ευρώ. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, τηλ. 210-36.11.206 [email protected].

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 18.00 – 19.00, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Χαλάνδρι Εργαστήριο και Επίδειξη Origami για γνώστες της τέχνης από τη Master Sonoko Fujii, είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση. Πολιτιστικό τμήμα: Τηλ. 210-6709901/9919 [email protected]

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, ώρα 18.30, αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ιαπωνική Πρεσβεία, Χαλάνδρι. Προβολή ντοκιμαντέρ «Tokyo Olympiad» (1965) του Kon Ichikawa, με αγγλικούς υπότιτλους. Ο σκηνοθέτης καταγράφει στιγμιότυπα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, από την τελετή έναρξης ώς την τελετή λήξης. Ενα φιλμ – ύμνος στην ευγένεια των αθλητών που φτάνουν έως τα όρια των ικανοτήτων τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Είσοδος ελεύθερη, κράτηση θέσεων απαραίτητη. Πολιτιστικό τμήμα, τηλ. 210-67.09.901/9919 [email protected]. Καλή επιτυχία, φίλη Ιαπωνία, όπου ο πολιτισμός είναι τέχνη, παράδοση, ευγένεια και αγωνιστική άμιλλα.

Σωστή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό – Διάλεξη του καθ. Π. Τζερμιά στη Βέρνη

«Η Ελλάδα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Ιστορικές διδαχές 100 χρόνια μετά» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει στις 22 Οκτωβρίου 2014, στη Βέρνη ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Παύλος Τζερμιάς, φίλος και συνεργάτης της «Καθημερινής». Στο πλαίσιο της διάλεξης αυτής θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του», εκδόσεις Ι. Σιδέρης. Πάντα πληροφορεί τη στήλη, και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, διότι, όπως μας γράφει από τη Ζυρίχη «γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για τον απόδημο ελληνισμό και για τους αγώνες του για τη σωστή προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό». Και στη συνέχεια εξηγεί: «η εκδήλωση διοργανώνεται από ελβετικό φιλελληνικό σωματείο “Hellasfreunde Bern – Οι φίλοι της Ελλάδας στη Βέρνη”. Οι διοργανωτές άρχισαν ήδη μεγάλη εξόρμηση με πλακάτ και προσκλήσεις και υπολογίζουν πως η απήχηση της εκδήλωσης θα είναι μεγάλη στη γερμανόγλωσση Ελβετία». Μας εσωκλείει ένα χαρακτηριστικό φυλλάδιο με φωτογραφία από τη σημαιοστολισμένη Θεσσαλονίκη με τον τότε Λευκό Πύργο και συμμαχικά στρατεύματα να παρελαύνουν. Η θέρμη της φιλίας που χαρακτηρίζει την εκδήλωση του φιλελληνικού σωματείου τονίζεται με σημαίες ελληνική – ελβετική και του καντονίου για τη διάλεξη του ιστορικού, ελληνιστή και πολιτικού αναλυτή κ. Παύλου Τζερμιά. Για τους Ελληνες και Ελβετούς φίλους της «Κ», που είναι και συνδρομητές μας, έγκαιρη προτροπή για μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον καθηγητή Παύλο Τζερμιά: Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 19.30 στην Tell-Saal, είσοδος ελεύθερη, Bernstrasse 101, Ostermundigen. Info: www.hellasfreunde.ch.

Amal = Eλπίδα

Eλπιδοφόρα προοπτική στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών από τον αναγνώστη μας κ. Iωάννη Kαλλιανιώτη, που μας γράφει: «Με την ευκαιρία του σημερινού (χθεσινού) “Σημειωματαρίου”, να επισημάνω ότι ένας ακόμη λόγος που οι κ. Bαρδινογιάννη και Aλαμουντίν προώρισται να συνεννοηθούν, είναι ότι στα αραβικά Aμάλ σημαίνει Eλπίδα…».

Mε αναγνωστικούς χαιρετισμούς Iωάννης Kαλλιανιώτης

Για μια ελπίδα ζούμε όλοι…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT