Σχέδια φορολόγησης πολυτελών κατοικιών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Σχέδια φορολόγησης πολυτελών κατοικιών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τους εύπορους ιδιοκτήτες επαύλεων και γενικότερα υπερπολυτελών κατοικιών σε πανάκριβες περιοχές εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Σύμφωνα με αναφορές μεσιτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά του κεντρικού Λονδίνου, όπου βρίσκονται ορισμένες από τις ακριβότερες κατοικίες παγκοσμίως, εσχάτως όλο και περισσότεροι σπεύδουν να ακυρώσουν πιθανές συναλλαγές, υπό τον φόβο φορολογικών μέτρων. Η τάση αυτή έχει αρχίσει να καταγράφεται μετά την πρόσφατη πρόταση βουλευτών της αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα) για την άντληση εσόδων της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή ενός νέου ετήσιου φόρου στις κατοικίες υψηλής αξίας.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο ανέφερε πρόσφατα ότι εξετάζει ένα σχέδιο για την επιβολή ετήσιου φορολογικού τέλους στις κατοικίες μεγάλου κόστους. Μετά τις σχετικές δηλώσεις, πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν υπαναχωρήσει από πιθανές αγοραπωλησίες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έπειτα από σχετικές παροτρύνσεις των συμβούλων τους (π.χ. λογιστών και δικηγόρων).

Οπως προκύπτει, η επιβολή μόνιμων ετήσιων φόρων στα εν λόγω ακίνητα λειτουργεί αποθαρρυντικά ακόμη και για τη συγκεκριμένη αγοραστική ομάδα. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στη Νέα Υόρκη, προτείνεται η επιβολή ετήσιου κλιμακωτού φόρου, που θα επιβάλλεται σε κατοικίες αξίας μεγαλύτερης των 4 εκατ. ευρώ, με συντελεστή 0,5%. Ο συντελεστής αυτός θα αυξάνεται κλιμακωτά έως το 4% για κατοικίες αξίας υψηλότερης των 19,8 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος μεταβίβασης στη Νέα Υόρκη για ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 800.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 2,8%.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν θα υιοθετηθούν εν τέλει τέτοιοι φόροι είτε στο Λονδίνο είτε στη Νέα Υόρκη, η ουσία είναι ότι οι τοπικές αρχές επιχειρούν να μετριάσουν την άνοδο των τιμών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των εγχωρίων υποψηφίων αγοραστών. Κατά κανόνα τέτοια ακίνητα αποκτώνται από ξένους αγοραστές, οι οποίοι τοποθετούν κεφάλαια στις συγκεκριμένες αγορές ακινήτων, επειδή τις έχουν κατατάξει μεταξύ των λιγοστών επενδυτικών «καταφυγίων» ανά τον πλανήτη. Ως εκ τούτου, οι αξίες των πολυτελών διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης βρίσκονται σήμερα κοντά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ενώ οι τιμές των αντίστοιχων κατοικιών στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 32% από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Λονδίνο ήδη έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού των τιμών τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή