Πρόσωπα και πράγματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣτΕ: Υποχρεωτική κατεδάφιση των αυθαιρέτων στον αιγιαλό

Υποχρεωτική θα είναι η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων που ανεγείρονται εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας. Αυτό αποφάσισε πριν από λίγες μέρες το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με τη χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος». Σύμφωνα με το ΣτΕ, τα εν λόγω ακίνητα θα πρέπει να κατεδαφίζονται ανεξάρτητα από πότε ανεγέρθηκαν, ακόμα δηλαδή κι αν έχουν κατασκευαστεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη, καθώς «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα».

Εργασίες ανακαίνισης στο Gerakina Beach

 

Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Gerakina Beach στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο αποκτήθηκε πριν από λίγους μήνες από την κοινοπραξία του ξενοδοχειακού ομίλου Σάνη Α.Ε. και του επενδυτικού κεφαλαίου της Oaktree Capital Management, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας. Το τίμημα διαμορφώθηκε σε 17 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι επενδύθηκαν επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου, το οποίο θα διαθέτει περίπου 300 δωμάτια (600 κλίνες). Απώτερος στόχος είναι το ξενοδοχείο να πραγματοποιήσει εγκαίνια τον Μάιο του 2015, δηλαδή να προλάβει την έναρξη της επικείμενης καλοκαιρινής παραθεριστικής περιόδου.

 
Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση επενδυτικών εταιρειών στην Ινδία

Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) δημιούργησε πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση της Ινδίας, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων της τάξεως των 15 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων και εμπορικών κέντρων, που θα αποκτηθούν από τις επενδυτικές εταιρείες που θα συσταθούν. Πάντως, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, οποιαδήποτε κίνηση κι αν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα, αν δεν αλλάξει ταυτόχρονα και το φορολογικό καθεστώς που διέπει τους επενδυτές ακινήτων. Επί του παρόντος, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να εκφράζονται μεγάλες αμφιβολίες για την επιτυχία του εν λόγω θεσμού στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή