Eλληνικά καπνά σε 15 εργοστάσια της Philip Morris International διεθνώς

Eλληνικά καπνά σε 15 εργοστάσια της Philip Morris International διεθνώς

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στόχος της Philip Morris International είναι να ενισχύσει την Παπαστράτος και να ενδυναμώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» που κάνει γνωστό ότι σήμερα «15 εργοστάσια της Philip Morris International τροφοδοτούνται με ελληνικά καπνά». Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοφιλόπουλου έχει ως εξής:

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα της αγοράς ελληνικών καπνών που είχατε προαναγγείλει στη συνάντησή σας με τον πρωθυπουργό;

– Η Συμφωνία Συνεργασίας που υπογράψαμε πέρυσι με την κυβέρνηση για την αγορά ανατολικών καπνών για την τριετία 2013-2015 προχωράει κανονικά, τόσο όσον αφορά τον ποσοτικό πυλώνα της όσο και τον ποιοτικό, και έχουμε αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι 15 εργοστάσια της Philip Morris International τροφοδοτούνται σήμερα με ελληνικά καπνά, ενώ περισσότεροι από 10.000 αγρότες καπνού συμμετέχουν στα προγράμματα των Καλών Αγροτικών Πρακτικών, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του καπνού, την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής και του εισοδήματος των καλλιεργητών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των καπνών μας.

Εδώ εντάσσεται και το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των καπνοκαλλιεργητών που ανακοινώσατε πρόσφατα;

– Πέρυσι τον Αύγουστο ανακοινώσαμε τη δεύτερη σημαντική ενέργεια της εταιρείας μας με τη μετατροπή των αποθηκών μας στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και εξαγωγών ανατολικών καπνών. Πλέον των 1.500 κοντέινερ με καπνά έχουν ήδη διακινηθεί προς διάφορους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η τρίτη δράση στην οποία αναφέρεστε και η οποία ξεκινάει άμεσα, αφορά τη δωρεάν εκπαίδευση καπνοκαλλιεργητών στις πρακτικές της «Γεωργίας Ακριβείας» σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην καλλιέργεια καπνού. Μέσω του προγράμματος αυτού οι καπνοκαλλιεργητές θα εκπαιδευτούν στο πώς μπορούν να κάνουν την παραγωγή τους αποδοτικότερη, να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για το μέλλον της επιχείρησής τους. Επίσης, η εταιρεία μας –σε συνεργασία με το Ιδρυμα Παπαστράτου– θα προσφέρει 20 υποτροφίες σε νεοεισαχθέντες φοιτητές σχολών με αντικείμενο σπουδών την αγροτική καλλιέργεια, που προέρχονται από καπνοπαραγωγικές οικογένειες και θα σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Ποια οφέλη θα υπάρξουν για τον κλάδο καπνού από το πρόγραμμα εκμηχάνισης που προωθείται;

– Εφαρμόζουμε πολλά πιλοτικά –προς το παρόν– προγράμματα, όπως είναι η δημιουργία φυτωρίων που εξασφαλίζουν την ομοιομορφία στο χωράφι και τη χρήση 100% πιστοποιημένων σπόρων, η εκμηχάνιση της συγκομιδής και της ξήρανσης με τη χρήση πρότυπων μηχανών που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους και συνεπώς στην αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών.

Πρόσφατα ανταγωνίστριες διεθνείς καπνοβιομηχανίες που έχουν μόνο εμπορική παρουσία στην Ελλάδα δήλωσαν ότι λόγω της υψηλής φορολόγησης στα τσιγάρα εξέταζαν τη διετία 2012-2013 να αποχωρήσουν από τη χώρα μας. Πιστεύετε ότι μία νέα ενδεχόμενη αύξηση του φόρου στα τσιγάρα τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου σε έξοδο από τη χώρα;

– Δεν μπορώ, προφανώς, να μιλήσω για τις προθέσεις των άλλων εταιρειών του κλάδου μας. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω για τη σταθερή απόφαση της Philip Morris International να ενισχύσει την «Παπαστράτος» και να ενδυναμώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, όπως κάθε άλλος κλάδος, επιθυμούμε ένα σταθερό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να μπορούμε να επιχειρούμε με τον απαραίτητο βαθμό προβλεψιμότητας. Για τη φορολογία συγκεκριμένα, οι 7 αυξήσεις φόρων που έχει υποστεί ο κλάδος μας από το 2010, όχι μόνο δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα από τα καπνικά –που το 2013 ήταν 3,2 δισ. ευρώ, στο ίδιο δηλαδή επίπεδο με το 2009–, αλλά απεναντίας οδήγησαν τη νόμιμη αγορά σε μείωση όγκου κατά 40%, με τις απώλειες των κρατικών εσόδων από το λαθρεμπόριο να ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ το 2013. Τον περασμένο Φεβρουάριο καταθέσαμε στο υπουργείο Οικονομικών πρόταση 5 σημείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που περιελάμβανε και τη φορολογία, έτσι ώστε να ορθοποδήσει ξανά ο κλάδος μας. Μην ξεχνάμε ότι απασχολεί συνολικά 60.000 οικογένειες (στην καλλιέργεια, τη βιομηχανία και το εμπόριο), συνεισφέρει περίπου το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ οι εξαγωγές του ξεπέρασαν τα 350 εκατ. ευρώ το 2013.

Πρωτοβουλίες και επενδύσεις

Αναφορικά με τη φετινή οικονομική πορεία της «Παπαστράτος», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Philip Morris International, Νικήτας Θεοφιλόπουλος, σημειώνει τα εξής: «Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η Παπαστράτος συνεχίζει να επενδύει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ωφελούν τη χώρα, τον κλάδο και τους ανθρώπους της. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια. Το πλάνο μας περιλαμβάνει ενέργειες που θα στηρίξουν περαιτέρω το εργοστάσιό μας, τα σήματά μας και τους εργαζομένους μας, το τρίπτυχο στο οποίο βασίζεται η ανάπτυξή μας. Επιτρέψτε μου να μην κάνω καμία επίσημη ανακοίνωση σήμερα. Θα ήθελα όμως να κλείσω με την ευχή, να επιστρέψει σύντομα το χαμόγελο στους συμπολίτες μας όπως έχει ήδη συμβεί και με τους εργαζόμενους στην Παπαστράτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή