O Γκάτλιν εγείρει ερωτήματα

O Γκάτλιν εγείρει ερωτήματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει τιμωρηθεί δύο φορές για ντόπινγκ, δεν τον εμπιστεύονται οι συναθλητές του, είχε για προπονητή κάποιον διαβόητο για ντόπινγκ και τώρα άλλον που έχει κι αυτός τιμωρηθεί για απαγορευμένες ουσίες. Κι όμως ο Τζάστιν Γκάτλιν έκανε τον Σεπτέμβριο στην προχωρημένη ηλικία των 32 ετών τις καλύτερες επιδόσεις της καριέρας του στα 100 μέτρα (9,77’’) και στα 200 (19,71’’) εντός μιας ώρας! Η υποψηφιότητά του από την IAAF για αθλητής της χρονιάς για φέτος ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πολύ κόσμο.

«Ενα από τα δύο συμβαίνει: Είτε παίρνει ακόμη αναβολικά για να δώσει ό,τι έχει ακόμη σε αυτή την προχωρημένη ηλικία, είτε εκείνες οι ουσίες που είχε πάρει κάνουν ακόμη φανταστική δουλειά μέσα του…» λέει ο Ντάι Γκριν, ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 μέτρα εμπόδια το 2011: «Κι αυτό διότι δεν γίνεται με τίποτα να τρέχει τόσο καλά, τόσο αργά στην καριέρα του».

Οι αθλητές από καιρό υποψιάζονται ότι το ντόπινγκ μπορεί να επενεργεί για πολύ καιρό μέσα στον οργανισμό. Αυτό πιστεύουν πλέον κι οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Οσλο βάσει έρευνας που δημοσιεύτηκε πέρυσι. «Θεωρώ πιθανό να είναι εφ’ όρου ζωής η επίδραση του ντόπινγκ, ή έστω για κάποιες δεκαετίες στον ανθρώπινο οργανισμό» είπε ο Κρίστιαν Γκούντερσεν, καθηγητής Φυσιολογίας στο Οσλο.

Συνεπώς τόσο ο Γκάτλιν όσο και άλλοι αθλητές που έχουν επιστρέψει από μικρότερες ποινές, όπως ο δεύτερος ταχύτερος στον κόσμο Τάισον Γκέι, ο πρώην ρέκορντμαν Ασάφα Πάουελ και ο Βρετανός Ντουέιν Τσέιμπερς, μπορεί να «εξαργυρώνουν» ακόμη εκείνες τις βρώμικες επιταγές που τους προσέφερε το ντόπινγκ.

Αρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα όποιος συλλαμβάνεται ντοπαρισμένος να αγωνιστεί ξανά; Ο εκπρόσωπος του Γκάτλιν και παλαιός εμποδιστής Ρενάλντο Νεεμάια, λέει ότι ο πελάτης του έχει ξεπληρώσει με το παραπάνω το ηθικό του χρέος με τις ομιλίες σε σχολεία και κολέγια εκ μέρους του αμερικανικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ (USADA). Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται πια όπου θέλει.

Αφότου ο Γάλλος δρομέας των 1.500 μέτρων Χιντ Ντεϊμπά κέρδισε στη δίκη κατά των διοργανωτών του γκραν πρι της Λωζάννης, όπου δεν τον δέχονταν επειδή είχε τιμωρηθεί για ντόπινγκ παλαιότερα, πολλά ακόμη μίτινγκ άφησαν κατά μέρος την πρότερη συλλογική απόφαση να μην καλούν αθλητές που έχουν συλληφθεί ντοπαρισμένοι. Κανείς δεν έχει διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό, ούτε αντιστέκεται στην προώθηση αθλητών όπως ο Γκάτλιν κι ο Γκέι ως κεντρικές φιγούρες διοργανώσεων και ως ήρωες…

Υπάρχει και η όλο και σαφέστερη στρατηγική επιλογή των υπηρεσιών κατά του ντόπινγκ υπέρ του περιορισμού ποινών με αντάλλαγμα χρήσιμες πληροφορίες. Ετσι ο Γκέι είδε τη διετή τιμωρία του να μειώνεται σε μονοετή. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να έχει αξία – έτσι άλλωστε «στρίμωξε» κι ο USADA τον ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ. Εγείρονται ωστόσο σοβαρά ηθικά ερωτήματα: Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πραγματικά βοηθά τις αρχές όταν εκουσίως τις εξαπατούσε έως ότου συλληφθεί;

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT