Μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος

Μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παραδοσιακός τρόπος χρηματοδότησης, δηλαδή ο τραπεζικός, αργά ή γρήγορα θα χρειασθεί στήριξη. Οπερ σημαίνει νέα δίκτυα χρηματοδοτήσεων. Οπως διδάσκει η διεθνής πρακτική, αυτά περιλαμβάνουν τις κεφαλαιαγορές όπως το χρηματιστήριο και τις ομολογιακές αγορές, τα εξειδικευμένα κεφάλαια, τις χρηματοδοτήσεις που βασίζονται σε εξαγωγικές πιστώσεις και τα δίκτυα αμοιβαίων εγγυήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής όμως, στην Ελλάδα, μόνο τα prιvate equities funds δείχνουν να έχουν ενεργοποιηθεί και αυτά μόνο για περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων αφού οι μικρομεσαίες δεν προσφέρουν τις οικονομίες κλίμακας και τις αποδόσεις που επιδιώκονται από τους μεγάλους, Αμερικανούς κυρίως, επενδυτές. Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις έχουν συχνότατα τη μορφή μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών, που σημαίνει ότι δυνητικά ο δανεισμός μετατρέπεται από κάποιο σημείο και μετά σε ιδία κεφάλαια. Στην Ελλάδα το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί ήδη, για παράδειγμα, στην Attica Group, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε η Fortress, και στη ΓΕΚ Τέρνα, στην οποία εισήλθε η York Capital. Ακόμα η Fairfax Financial εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της «Μυτιληναίος», ενώ απέκτησε και τον έλεγχο της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος από αμιγώς τραπεζικό σε ένα νέο μοντέλο με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων θεωρείται μονόδρομος, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη προσπάθεια απομόχλευσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Ανάχωμα με μείωση της τιμής του πετρελαίου

Κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον έχει το άτυπο μπρα ντε φερ που παίζεται με το αργό πετρέλαιο τις τελευταίες ώρες στις αγορές. Ετσι, μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 3,9 εκατ. βαρέλια έως το 2018, η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως προτίθεται να επιτρέψει την πτώση των τιμών ακόμη και μέχρι τα 80 δολάρια το βαρέλι την επόμενη διετία. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη τώρα στην επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ, στις 27 Νοεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ένα ακόμη ισχυρό κράτος-μέλος του οργανισμού, ήδη συστήνει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής για την ενίσχυση των τιμών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ραφαέλ Ραμίρεζ, πρότεινε έκτακτη συνάντηση πριν από τα τέλη του επόμενου μηνός. Η σύνοδος αυτή, κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά κρίσιμη. Μικρότερα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε τα περιθώρια να διακινδυνεύσουν την εγχώρια ανάπτυξή τους με μια μείωση της παραγωγής, που μπορεί να μην εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτήν την άποψη εξέφρασε, ούτως ή άλλως, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλί αλ Ομαΐρ. Στο Ιράκ, η κρατική Oil Marketing Company μείωσε προ δύο ημερών την τιμή του πετρελαίου Μπάσρα σε πελάτες από την Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επαληθεύοντας τη διάθεση πετρελαίου σε χαμηλότερη τιμή.

Ο απόλυτος supervisor

Από τις 4 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει τον αποκλειστικό ρόλο του επόπτη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Θα είναι ο απόλυτος supervisor. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι, μεταξύ άλλων, δεν θα μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν κεντρικό τραπεζίτη καμίας χώρας–μέλους, κατηγορώντας τον για ελλιπή έλεγχο, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν (σ.σ. την τελευταία σχετική εμπειρία είχε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, με αφορμή την Banco Esperito Santos). Γι’ αυτό και, λειτουργώντας κάπως υστερόβουλα στη Φρανκφούρτη, έκαναν τους όρους του τρέχοντος ελέγχου τόσο αυστηρούς. Δεν θέλουν να αφήσουν ούτε «κόκαλο» στις ντουλάπες, πολύ περισσότερο «σκελετούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή