WSJ: Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι κυρίως πολιτικοί

WSJ: Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι κυρίως πολιτικοί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα επικέντρωσαν την προσοχή τους χθες διεθνείς οίκοι και μέσα ενημέρωσης.

Η Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε σε δημοσίευμά της πως υπάρχει πολιτικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα. Σημείωνε, δε, πως στην Ελλάδα η αγορά φοβάται ότι μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντέστρεφε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό.

«Οι κίνδυνοι σήμερα είναι κυρίως πολιτικοί. Αυτό είναι πιο προφανές στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία σε οικονομικούς όρους φαίνεται τώρα περισσότερο σταθερή απ’ οποιαδήποτε άλλη περίοδο από την αρχή της κρίσης», υποστηρίζει η WSJ.

Αυτό που ενοχλεί, σύμφωνα με την ίδια, είναι η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκθέσει τον κ. Τσίπρα στον πλήρη έλεγχο της αγοράς, με την επιδίωξή της να διαπραγματευθεί μια πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι αυτή η στρατηγική υψηλού κινδύνου δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους της «καθώς η αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς ένα δίχτυ προστασίας, αλλά έδειξε επίσης στους Ελληνες, το 20% των οποίων δηλώνει ότι δεν ξέρει πώς θα ψηφίσει, τους κινδύνους από την ανάθεση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ».

Υπερβολική αντίδραση

Από την πλευρά της, η γερμανική Deutsche Bank επισημαίνει μεν ότι η διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις μπορεί να αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας για τις αγορές, αλλά στην έκθεσή της εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίζεται πια την έξοδο από το ευρώ.

Μάλιστα, θεωρεί υπερβολική την αντίδραση των αγορών που φοβούνται πως δεν υπάρχει διέξοδος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο ήπιος στις πολιτικές του.

Σε δική της έκθεση, η JP Morgan αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, οι εξελίξεις στις αγορές καθιστούν το γεγονός αυτό απίθανο». Ο οίκος θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη πιστωτικής γραμμής, αλλά σημειώνει πως εάν οι αγορές παραμείνουν σε αστάθεια έως το τέλος του έτους, το υφιστάμενο πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Επίσης, η HSBC υποστηρίζει πως η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και η εγχώρια πολιτική αστάθεια εξηγούν την έντονη αντίδραση των αγορών στη διακήρυξη του Αντώνη Σαμαρά για «καθαρή έξοδο», σημειώνοντας πως ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα διατηρήσει το ρίσκο γύρω από τα ελληνικά ομόλογα ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία για προαιρετική γραμμή στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή