Εδιωξαν γυναίκα με νικάμπ από γαλλική όπερα

Εδιωξαν γυναίκα με νικάμπ από γαλλική όπερα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μία γυναίκα με καλυμμένο πρόσωπο, η οποία καθόταν στην πρώτη σειρά της Οπερας της Βαστίλλης, υποχρεώθηκε από τους συντελεστές της «Τραβιάτα» να αποχωρήσει από την παράσταση, επειδή αρνήθηκε να αποχωριστεί το νικάμπ της. Το επεισόδιο έχει διχάσει τον καλλιτεχνικό κόσμο στη Γαλλία, καθώς είναι η πρώτη φορά που μία μουσουλμάνα με νικάμπ εκδιώκεται από κάποια πολιτιστική εκδήλωση.

Πιο σκληρή νομοθεσία

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύτηκε ότι θα σκληρύνει τη σχετική νομοθεσία μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Μέλη της παράστασης εντόπισαν τη γυναίκα στη διάρκεια της δεύτερης πράξης, εξήγησε ο Φιλίπ Τιεγέ, διευθυντής της Οπερας της Βαστίλλης, που εγκαινιάστηκε επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν το 1989. «Ορισμένοι τραγουδιστές είπαν ότι δεν θέλουν να τραγουδήσουν άλλο», συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας ότι η γυναίκα εκδιώχθηκε από την όπερα. Το όνομα της γυναίκας, η οποία πιστεύεται ότι ήταν εύπορη κάτοικος κάποιας χώρας του Κόλπου, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Ενα μέλος της ασφάλειας του κτιρίου την πλησίασε και της εξήγησε ότι στη Γαλλία ισχύει η σχετική απαγόρευση. Της ζήτησε είτε να απομακρύνει το νικάμπ είτε να φύγει. Οταν εκείνη αρνήθηκε, «ο άνδρας ζήτησε από τη γυναίκα να σηκωθεί και έφυγαν μαζί. Ηταν δυσάρεστο που την υποχρέωσε να φύγει. Υπήρξε όμως παρερμηνεία του νόμου και η κυρία είτε έπρεπε να τον σεβαστεί, είτε να αποχωρήσει», κατέληξε ο Τιεγέ.

Από το 2011 έχει θεσπιστεί στη Γαλλία απαγόρευση στις μουσουλμάνες να καλύπτουν το πρόσωπό τους σε δημόσιους χώρους. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, μόλις χθες όμως έγινε αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων στον δημόσιο διάλογο. Η γυναίκα αντιμετωπίζει πρόστιμο πάνω από 200 ευρώ, αν και στην υπόθεση δεν αναμείχθηκε η αστυνομία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας ανακοίνωσε χθες νέα δέσμη μέτρων για την εφαρμογή απαγόρευσης της μπούργκας σε θέατρα, μουσεία και άλλους δημόσιους χώρους. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία, στην οποία διαμένουν πάνω από 5 εκατ. μουσουλμάνοι, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε στις μουσουλμάνες να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους. Ακολούθησε το Βέλγιο, αλλά στη Βρετανία για παράδειγμα με την επίσης ισχυρή μουσουλμανική μειονότητα δεν υπάρχει αντίστοιχη απαγόρευση, παρά τις πιέσεις ορισμένων ακροδεξιών βουλευτών.

Χθες εξάλλου, εν μέσω γενικής κατακραυγής, εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της αυστραλιανής Βουλής για αποκλεισμό όσων γυναικών φορούν μπούργκα ή νικάμπ σε ειδικά διαμορφωμένο, ασφαλή χώρο στο Κοινοβούλιο. Ως αιτία για την απομόνωσή τους πίσω από μία γυάλινη κατασκευή ήταν η επίκληση λόγων ασφαλείας. Η υποχώρηση από το αρχικό σχέδιο ήρθε μετά την πρόσφατη απόφαση του προέδρου της Βουλής να τοποθετούνται οι άνθρωποι με καλυμμένα πρόσωπα στα σημεία που συνήθως προορίζονται για τους θορυβώδεις μαθητές των σχολείων στη διάρκεια επισκέψεών τους στη Βουλή. Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια του κτιρίου, ειδικά μετά την άνοδο του «Ισλαμικού Κράτους». Πάντως ανθρωπιστικές οργανώσεις και ομάδες προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών καταδίκασαν την απόφαση και κάλεσαν τον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ να επανεξετάσει την απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή