Η Ιονία Οδός πάνω από την ελληνιστική πόλη της Αλίκυρνας

Η Ιονία Οδός πάνω από την ελληνιστική πόλη της Αλίκυρνας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τμήμα του εμπορικού κέντρου και του οικιστικού ιστού της ελληνιστικής πόλης Αλίκυρνας, κοντά στο Μεσολόγγι, ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κατασκευής της Ιονίας Οδού. Δέκα κτιριακά συγκροτήματα, όπου πραγματοποιούνταν εμπορικές και εργαστηριακές δραστηριότητες, έχουν αποκαλυφθεί τμηματικά σε μία έκταση 20 στρεμμάτων. Γνωστή στους ιστορικούς από τα γραπτά του Στράβωνα και του Πλίνιου, η αρχαία πόλη φαίνεται ότι είχε κτιστεί σύμφωνα με ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο. Διέθετε μία κεντρική οδική αρτηρία πλάτους 5,20 μέτρων, την οποία διέσχιζαν ελαφρώς στενότεροι δρόμοι κάθε 32 μέτρα.

Στην όχθη του γειτονικού ρέματος του Αγίου Συμεών εντοπίστηκε αποθέτης με πλήθος ειδωλίων και κεραμικών, που ενδεχομένως ανήκε σε κάποιο ιερό. Στη νοτιότερη κορυφή του λόφου της περιοχής ήρθε στο φως πρωτογεωμετρική εγκατάσταση. Στη βορειότερη κορυφή σώζονται τα ερείπια της ελληνιστικής ακρόπολης. Η τύχη των καταλοίπων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς ο άξονας της Ιονίας Οδού διέρχεται από τον πυρήνα της πόλης για περίπου 400 μέτρα, ωστόσο εξετάζονται οι δυνατότητες ανάδειξής τους.

Ναυάγιο

Αξιόλογα ευρήματα έφερε στο φως και η υποβρύχια έρευνα, που διενεργείται στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα στη Ζάκυνθο υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της 2ης ΕΒΑ, Κατερίνας Δελλαπόρτα. Κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου, αποκαλύφθηκε τμήμα του ενδιάμεσου καταστρώματος και άλλα ναυπηγικά δομικά στοιχεία του σκάφους, ο ξύλινος σκελετός του οποίου διατηρείται σε σημαντικό βαθμό – κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για το μεσογειακό οικοσύστημα. Βρέθηκαν, επίσης, τμήματα του εξοπλισμού του πλοίου, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης του πληρώματος, όπως κεραμικά, μαγειρικά σκεύη, αλλά και υπολείμματα τροφών. Διάσπαρτα στον βυθό εντοπίστηκαν φουντούκια διατηρημένα σε άριστη κατάσταση. Από τα ασημένια νομίσματα και τα αρχικά εγχάρακτης λαβής όπλου με σταυρό, προκύπτει ότι το πλοίο είναι το μοναδικό ναυάγιο της ισπανικής θαλασσοκρατίας της εποχής του Φιλίππου Β΄ σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η υποβρύχια ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, ενώ στο ναυάγιο εφαρμόστηκε πιλοτικά δοκιμαστική μέθοδος για την τρισδιάστατη αποτύπωση του βυθού από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή