Κόκκινες γραμμές και ροζ… κάλτσες

Κόκκινες γραμμές και ροζ… κάλτσες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση στις σχέσεις Βερολίνου και Παρισιού, που κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε να εκλείψει στη διάρκεια μιας συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες στη γερμανική πρωτεύουσα. Αν και συμφώνησαν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις για την τόνωση των επενδύσεων σε περίπου δύο μήνες, οι δύο πλευρές δεν απέστησαν ουσιαστικά από τις θέσεις τους. Το Παρίσι εξακολουθεί να ζητάει χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και το Βερολίνο αρνείται να αλλάξει τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015. Ακόμη και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η μόνη στιγμή που οι κ. Σόιμπλε και Σαπέν χαλάρωσαν ήταν όταν ο πρώτος παρατήρησε τις… ροζ κάλτσες του δεύτερου και έδειξε να εντυπωσιάζεται. Κατά τα λοιπά, προσπάθησαν απλώς να μην κάνουν τα πράγματα χειρότερα, αποφεύγοντας να θίξουν δημοσίως ο ένας τις κόκκινες γραμμές του άλλου.

Για την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου αναβλήθηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων της Intralot κατά του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η εταιρεία υπέβαλε και νέα, τρίτη κατά σειρά, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και το δικαστήριο που συνήλθε χθες να συζητήσει τις δύο πρώτες αιτήσεις πρότεινε να συζητηθούν όλες οι αιτήσεις της εταιρείας ταυτόχρονα σε νέα συνεδρίαση που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 29/10/2014. Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων στρέφονται κατά των αποφάσεων της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την αποκρατικοποίηση της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Διαγωνισμός με φτωχά δώρα

Διαγωνισμό με έπαθλο πέντε iPad διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ καλεί τους χρήστες του Twitter και του Instagram να τραβήξουν και να αναρτήσουν μία φωτογραφία τους (selfie) κρατώντας το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. Ο διαγωνισμός, με τίτλο «Selfie με το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ», θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 30ής Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ειδικό ιστότοπο της ΕΚΤ: http://www.nea-trapezogrammatia-euro.eu. Ποιος είναι ο στόχος του διαγωνισμού; Αγνωστος. Οποιος κι αν είναι, όμως, το έπαθλο δεν είναι αντάξιο μιας ΕΚΤ. Ακόμη και μικρομεσαίο πολυκατάστημα είναι πιο γενναιόδωρο όταν κάνει διαγωνισμό.

Οι Γερμανοί της Tui τήρησαν τις υποσχέσεις τους

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει, εκτός απροόπτου, σήμερα ο κ. Πίτερ Λονγκ, που είναι επικεφαλής της TUI, ενός εκ των μεγαλύτερων τουριστικών ομίλων στον κόσμο, προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό. Ο κ. Λονγκ είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά περίπου ένα χρόνο πριν (φωτ.) και του είχε υποσχεθεί ότι ο όμιλος θα διακινήσει φέτος στην Ελλάδα πέριξ των 2 εκατ. ξένων τουριστών ενώ θα δρομολογήσει την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Και οι δύο στόχοι φαίνεται ότι επιτυγχάνονται από τον ξένο όμιλο, ενώ τα νέα φαίνεται ότι είναι καλά και για τον τουρισμό μας το 2015.

Το ράλι των spreads ανεκόπη, η ανησυχία όμως παραμένει

Στα ίδια επίπεδα με της Παρασκευής κυμάνθηκαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Υστερα από μία εβδομάδα αναταραχής, η ελληνική αγορά ομολόγων έδειξε να σταθεροποιείται χθες, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμένει στην περιοχή του 8%. Ωστόσο, η απόδοση αυτή είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με αυτή προ 10 ημερών (προτού ξεσπάσει το μίνι ράλι) και από εκεί που η Ελλάδα μπορούσε να σχεδιάζει την έξοδό της στις αγορές, τώρα τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι στον απόηχο της αύξησης των αποδόσεων, χθες σειρά επενδυτικών οίκων προχώρησαν σε αναλύσεις που αποτύπωναν τον φόβο των επενδυτών για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Φόβος που, αν δεν υπάρξει κάποια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, θα επιβεβαιωθεί ή όχι τον επόμενο Φεβρουάριο, κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή