Προς απόρριψη από Κομισιόν οι προϋπολογισμοί πέντε χωρών

Προς απόρριψη από Κομισιόν οι προϋπολογισμοί πέντε χωρών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προειδοποιήσει επισήμως τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά και ακόμη τρεις κυβερνήσεις, ότι ο προϋπολογισμός τους για το 2015 πιθανότατα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times. H Κομισιόν θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Σλοβενίας και Μάλτας να της αποστείλουν επιπρόσθετες πληροφορίες. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία πιθανής απόρριψης εθνικών προϋπολογισμών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα για χώρες εκτός Μνημονίου, και στην περίπτωση που θα συμβεί, θα ισοδυναμεί με πολιτική βόμβα μεγατόνων, ιδίως για το Παρίσι. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβει από τις εθνικές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει έως το τέλος Οκτωβρίου εάν θα αναπέμψει τους προϋπολογισμούς ή εάν θα αποδεχτεί τις εξηγήσεις που θα δώσουν οι κυβερνήσεις. Η υπόθεση αφορά την αξιοπιστία της Κομισιόν (αλλά και του Βερολίνου) ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά και την πολιτική αξιοπρέπεια των εθνικών κυβερνήσεων. Ιδίως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θεωρείται αδύνατο να δεχτεί να κάνει σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό, διότι θα θεωρηθεί ότι υποκύπτει στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η υπερβολική ρευστότητα που υπάρχει στις παγκόσμιες αγορές ελλοχεύει τον κίνδυνο να δημιουργήσει νέες «φούσκες» και επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις εκκλήσεις και των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία ώστε ν’ αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, λέγοντας ότι το χαμηλό χρέος είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία απειλείται με ύφεση. «Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν είναι φετίχ ούτε αυτοσκοπός, αλλά μάλλον άγκυρα σταθερότητας», είπε χθες από το Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η εξασθένηση του ευρώ θα ενισχύσει τις γερμανικές εξαγωγές.

Γαλλικές αλχημείες

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του σχετικά με την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να περιφρονήσει απροκάλυπτα τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, κατακρίνει τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο, που σύμφωνα με το περιοδικό καλύπτει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Ποιητές και αλχημιστές: Βερολίνο και Παρίσι υπονομεύουν τη σταθερότητα του ευρώ» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο αξιωματούχος της Κομισιόν παρατηρεί ότι το προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2015 πρέπει να έχει γραφτεί «από ποιητές και αλχημιστές». Το Spiegel περιγράφει το δίλημμα της Κομισιόν για το αν θα πρέπει να αναπέμψει τον γαλλικό προϋπολογισμό και στην περίπτωση που το Παρίσι δεν συμμορφωθεί, να του επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ. Κατά το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τη γαλλική να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλει πρόστιμο στο Παρίσι, παραδεχόμενη ότι η Γαλλία είναι διαφορετική περίπτωση από όλες τις άλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή