Επεισόδια με μετανάστες χθες στο Καλέ

Επεισόδια με μετανάστες χθες στο Καλέ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΕ. Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να εμποδίσει εκατοντάδες μετανάστες να επιβιβαστούν διά της βίας σε φορτηγά με προορισμό τη Βρετανία, στο γαλλικό λιμάνι το οποίο γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες παρόμοια επεισόδια σε καθημερινή βάση.

Η πρόσφατη ένταση έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τη συμφωνία Παρισιού και Λονδίνου να βελτιώσουν τους μεθοριακούς ελέγχους για να αποτρέψουν το πέρασμα της Μάγχης από 1.500 μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από ανθρωπιστικές κρίσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επί μία ώρα είχε αποκλειστεί η πρόσβαση των αυτοκινήτων στο λιμάνι και η αστυνομία πραγματοποιούσε έρευνες σε όλα τα διερχόμενα φορτηγά. Το Καλέ είναι εδώ και πολύ καιρό μαγνήτης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία, όπου πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία δεν συγκαταλέγεται στη Ζώνη Σένγκεν. Τον Σεπτέμβριο η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξει η φυσιογνωμία του λιμανιού προκειμένου να διευκολυνθούν οι έλεγχοι και η ροή των οχημάτων και να τοποθετηθούν μπάρες κατά μήκος της διαδρομής προς το λιμάνι.

Συνεργασία της αστυνομίας των δύο χωρών

Παράλληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις των δύο χωρών θα συνεργάζονται προκειμένου να εξαρθρώνουν δίκτυα διακίνησης παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία.

Οι περισσότεροι κατάγονται κυρίως από το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπογράμμισε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι οι μετανάστες αυτοί προέρχονται κατά κύριο λόγο από εμπόλεμες ζώνες και για αυτό δικαιούνται να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Ομως ελάχιστοι από αυτούς θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο στη Γαλλία, επικαλούμενοι ως βασικό λόγο ότι μέλη της οικογένειάς τους ζουν στη Βρετανία, εξήγησε ο διεθνής οργανισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή