Αλλαγές στους ελέγχους και τον εισπρακτικό μηχανισμό των εφοριών

Αλλαγές στους ελέγχους και τον εισπρακτικό μηχανισμό των εφοριών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων του Δημοσίου, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, συγκροτεί ομάδα εργασίας που θα προτείνει πρακτικές για τη διενέργεια αποδοτικότερων ελέγχων και λήψης μέτρων σε οφειλέτες ληξιπροθέσμων.

Οι πιέσεις της τρόικας για αύξηση των δημοσίων εσόδων που βεβαιώνονται από τους διενεργούμενους ελέγχους, κυρίως όμως η αναποτελεσματικότητα που καταγράφεται ως προς την ολοκλήρωση των ελέγχων και εκπλήρωση των στόχων του Μνημονίου αναγκάζει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ασχοληθεί περαιτέρω με το θέμα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εισπράττεται μόλις το 0,3%. Και αυτό, διότι τα τεράστια πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία στραγγαλίζουν επί της ουσίας τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε λουκέτο. Συγκεκριμένα, έργο της ομάδας εργασίας είναι η διερεύνηση, η μελέτη και η υποβολή προτάσεων για την κατάργηση ή συμπλήρωση και εν γένει προσαρμογή των διατάξεων που:

α) Αφορούν στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να ελέγχονται οι πλέον αποδοτικές από πλευράς φορολογικών εσόδων, για το Δημόσιο, υποθέσεις και

β) Εμποδίζουν την απεμπλοκή του εισπρακτικού μηχανισμού από την επιδίωξη είσπραξης παραγραφόμενων οφειλών και τον προσανατολισμό αυτού στην επιδίωξη είσπραξης κυρίως οφειλών που παρουσιάζουν μεγάλη εισπραξιμότητα.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι τα στοιχεία του 9μήνου από τα οποία προκύπτει ότι:

• Σε εξέλιξη βρίσκονται 793 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί 268 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 1,1 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 153,23 εκατ. ευρώ (ποσοστό 13,05%).

• Σε εξέλιξη βρίσκονται 1.059 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν γίνει 514 παρόμοιοι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν φόροι 184,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 52,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 25,1%).

• Εχουν ολοκληρωθεί από τις αρχές του έτους 74 έλεγχοι «πόθεν έσχες» για διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες και επιπλέον 68 έλεγχοι για τους ίδιους τους ελεγκτές.

• Εχουν αποσταλεί στην αρμόδια Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος 203 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή και 126 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή