Στίβεν Χάρπερ: «Ο Καναδάς δεν δέχεται εκφοβισμούς»

Στίβεν Χάρπερ: «Ο Καναδάς δεν δέχεται εκφοβισμούς»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O Καναδάς δεν δέχεται εκφοβισμούς» ήταν το μήνυμα του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα προς τον καναδικό λαό μετά την επίθεση στο κοινοβούλιο και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ειδικότερα ο Καναδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στο έδαφος της χώρας και τόνισε ότι ο Καναδάς δεν έχει ασυλία από αυτού του τύπου τις επιθέσεις οι οποίες πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού ασφαλείας της χώρας και των θεσμών διακυβέρνησής της αποτελούν επιθέσεις εναντίον του Καναδά ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους φίλους του αδικοχαμένου στρατιώτη στην Οτάβα αλλά και του στρατιώτη από την επίθεση της Δευτέρας στο Σεν Ζαν Σιρ Ρισελιέ που υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Χάρπερ αναφέρθηκε στην ανιδιοτέλεια και την γενναία φύση πολλών Καναδών αλλά και την εξαιρετική και άμεση ανταπόκριση των δυνάμεων ασφαλείας της καναδικής αστυνομίας (RCMP), της αστυνομίας της πόλης της Οτάβας, αλλά και του καναδικού κοινοβουλίου.

Ο ηγέτης της χώρας τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες περισσότερα στοιχεία θα γίνουν γνωστά γύρω από τον τρομοκράτη και τους τυχόν συνεργάτες του, ενώ υπογράμμισε τις αξίες και την πίστη των καναδών πολιτών στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας για όλους τους πολίτες τονίζοντας ότι, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρεξήγησης, ότι ο Καναδάς δεν εκφοβίζεται και ότι ποτέ δεν θα εκφοβιστεί στο μέλλον.

Ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των απειλών έτσι ώστε ο Καναδάς να καταστεί ασφαλής και ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο Στίβεν Χάρπερ αναφέρθηκε στη δύσκολη ημέρα που πέρασε η χώρα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει κατά καιρούς οι Καναδοί όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης για την αντιμετώπιση όσων θέλουν να βλάψουν τον Καναδά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός των ορίων της.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Οτάβα, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις των καναδικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τον αριθμό και την ταυτότητα των υπόπτων.

Ανέφερε ωστόσο ότι έχει ενεργοποιηθεί τηλεφωνική γραμμή (613236222 εσωτ. 5493) καθώς και λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παροχή στοιχείων από το κοινό που θα βοηθήσουν τις έρευνες.

Ο δημάρχος της Οτάβα Τζιμ Γουότσον τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μία τραγική και δυσάρεστη ημέρα όχι μόνο για την Οτάβα, αλλά και για ολόκληρη την χώρα και εξέφρασε τη συμπάθεια και την υποστήριξή προς την οικογένεια του στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στο μνημείο των Πεσόντων.

Τέλος, ο υποπτέραρχος Κρίστοφερ Κόουτς εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του στρατιώτη, ενώ δεν προέβη σε ανακοίνωση στοιχείων αναφορικά με την ταυτότητά του λόγω των εν εξελίξει επιχειρήσεων.

Η ελληνική κοινότητα στην Οτάβα αριθμεί λιγότερους Έλληνες σε σχέση με Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ και η πρεσβεία της Οτάβα δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση για έλληνες τραυματίες/θύματα. Ωστόσο, η ελληνική πρεσβεία της Οτάβα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας όσο εξελίσσονται οι έρευνες και επιχειρήσεις της καναδικής αστυνομίας.

Ηρθη ο αποκλεισμός στο κέντρο της Οτάβα

Η αστυνομία στην Οτάβα του Καναδά ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ότι έχει αρθεί ο αποκλεισμός ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας. Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε μετά από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο όπου σκοτώθηκε ένας ένοπλος όπως επίσης και ένας καναδός στρατιώτης της τιμητικής φρουράς στο Μνημείο των Πεσόντων.

«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Ωστόσο, η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτίριο του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο για το κοινό» συμπληρώνει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Νωρίτερα, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή