Εκπροσώπηση Αναστασιάδη από τον Σαμαρά

Εκπροσώπηση Αναστασιάδη από τον Σαμαρά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Αντ. Σαμαράς ανέλαβε χθες να εκπροσωπήσει τον κ. Ν. Αναστασιάδη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο του ΕΛΚ, έπειτα από αιφνίδια αδιαθεσία του Κύπριου προέδρου που τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης εισήχθη εσπευσμένα χθες το πρωί σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, έπειτα από παρατεταμένη ρινορραγία που αποδόθηκε από τους γιατρούς σε υπέρταση. Ο Κύπριος πρόεδρος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο το μεσημέρι και επέστρεψε στο ξενοδοχείο του, καθώς θεωρήθηκε ότι η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί. Tο εξιτήριο συνοδεύθηκε από αυστηρή σύσταση των γιατρών να παραμείνει κλινήρης για τις επόμενες 48 ώρες, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα επαναληφθεί η ρινορραγία. Λίγες ώρες αργότερα, ο Κύπριος πρόεδρος εισήχθη σε ειδικό ωτορινολαρυγγολογικό νοσοκομείο για τη χορήγηση εξειδικευμένης αγωγής, όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι καλά στην υγεία του και, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει απόψε στο νοσοκομείο».

Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τον κ. Αναστασιάδη στο ξενοδοχείο, στο διάστημα που μεσολάβησε πριν από τη δεύτερη εισαγωγή του στο νοσοκομείο και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Συμφώνησαν, δε, ο Ελληνας πρωθυπουργός να αναλάβει την εκπροσώπηση της Κύπρου σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να προβάλει τις θέσεις της Λευκωσίας. Ο Κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντoλ, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του και τη συνακόλουθη αδυναμία του να παραστεί στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ, ενώ τους ανέπτυξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Αναφορικά με την απόφαση να εκπροσωπήσει ο κ. Σαμαράς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, στις περιπτώσεις κρατών-μελών που ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι και αρχηγός κράτους, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί από κάποιον άλλο αξιωματούχο της χώρας του, αλλά πρέπει κάποιο από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τον εκπροσωπήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή