Αντικαθίσταται ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG

Αντικαθίσταται ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EWG

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάταξη που δίνει τη δυνατότητα με μία απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών να αντικαθίσταται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ ήταν πάντα το δεξί χέρι του υπουργού και εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο Εuroworking Group (EWG), που αποτελεί την προπαρασκευαστική ομάδα του Εurogroup. Πρόκειται, δηλαδή, για νευραλγικής φύσεως θέση. Σήμερα, πρόεδρος του ΣΟΕ είναι ο κ. Χρ. Στεφανάδης, ο οποίος τοποθετήθηκε στις 17 Ιουνίου και τις επόμενες ημέρες θα αντικατασταθεί.

Τα καθήκοντα του προέδρου του ΣΟΕ αναμένεται να αναλάβει ο κ. Τ. Αναστασάτος (φωτ.), που είναι γενικός γραμματέας από τις αρχές Αυγούστου και παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις. Ο κ. Στεφανάδης θα γίνει σύμβουλος στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μετάθεσή του είναι «κλωτσιά προς τα πάνω».

Μπορεί η Τράπεζα Πειραιώς να είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που δεν συγκάλεσε γενική συνέλευση για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει το σχετικό δικαίωμα. Η διοίκηση της τράπεζας έκρινε σκόπιμο να περιμένει το αποτέλεσμα του stress test και ανάλογα με αυτό να αποφασίσει αν είναι ή όχι σκόπιμη η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στη σύγκληση συνελεύσεων για τον αναβαλλόμενο στις 7 Νοεμβρίου.

Νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ

Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με στόχο την πρόσληψη 6.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών ετοιμάζεται να προωθήσει άμεσα ο ΟΑΕΔ. Η σχετική απόφαση ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποβολή αιτήσεων για το προηγούμενο πρόγραμμα καλύφθηκε μέσα σε 4 ώρες, από 4.156 επιχειρήσεις. Ετσι, η διοίκηση προτίθεται να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος εντός Νοεμβρίου. Η επιχορήγηση που θα δίνεται στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα για τον κάθε ωφελούμενο-εργαζόμενο, με δεδομένο ότι θα παρέχονται υπηρεσίες πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα έως 25 ημέρες τον μήνα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν προβλήματα…

Οι εγκρίσεις δόθηκαν, οι δράσεις δεν προχωρούν

Μεγάλη απροθυμία διαπιστώνεται στην υλοποίηση από τους ενδιαφερομένους των επιχειρηματικών σχεδίων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της δράσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, πάνω από το 60% αυτών που υπέβαλαν σχετική αίτηση δεν υλοποιεί τη δράση, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει έγκριση για επιδότηση. Το πρόβλημα -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν είναι μόνο η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που είχε υπολογιστεί ότι θα απορροφήσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ, θα περιοριστεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Ενα ακόμα κίνητρο για τον Μαραθώνιο

Eναν έξυπνο τρόπο για να ενισχύσει την ανακαίνιση των πανεπιστημιακών μονάδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» επινόησε ο ΟΠΑΠ. Κάνει συμμετόχους στο κοινωνικό του έργο το ίδιο το κοινό και ειδικότερα τους δρομείς του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας (και όχι μόνον). Συγκεκριμένα, όσο πιο πολλοί και όσο πιο πολύ τρέξουν οι δρομείς του 32ου Μαραθωνίου, τόσο περισσότερα χρήματα θα διαθέσει ο ΟΠΑΠ στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αλλά ακόμη και αν δεν τρέξουν στον Μαραθώνιο, οι Ελληνες μπορούν να συμβάλουν απλώς κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή, η οποία δημιουργήθηκε για κινητό τηλέφωνο και η οποία θα μετρήσει… τα βήματα των δρομέων του Μαραθωνίου. Για κάθε «κατέβασμα» της εφαρμογής «Διαδρομή Προσφοράς» στο κινητό από τον διαδικτυακό τόπο www.diadromiprosforas.gr, ο ΟΠΑΠ θα προσφέρει ένα ευρώ για τα δύο νοσοκομεία. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή