Στα κινέζικα μίλησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Στα κινέζικα μίλησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Facebook να είναι μπλοκαρισμένο στην Κίνα από το 2009, αλλά η εταιρεία επιθυμεί διακαώς να μπει στην κινεζική αγορά. Μάλιστα το θέλει τόσο πολύ, ώστε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, όταν εμφανίστηκε στο πανεπιστήμιο Τσινγκχουά του Πεκίνου, απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους στην κινεζική γλώσσα και συζήτησε τις ιδέες του για την καινοτομία, για το μέλλον του Facebook στη χώρα και γιατί μαθαίνει κινεζικά.

Γιατί μαθαίνει

Βέβαια, τα κινεζικά του δεν βρίσκονται ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά οι δύο πρώτες λέξεις της ομιλίας του έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα. «Γεια σε όλους. Ευχαριστώ που ήρθατε», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στο Πεκίνο. Αγαπώ την πόλη. Τα κινεζικά μου είναι χάλια, αλλά κάθε ημέρα μελετώ τη γλώσσα».

Οταν ερωτήθηκε γιατί μαθαίνει κινεζικά, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε ότι πολλά μέλη της οικογένειας της γυναίκας του, Πρισίλα Τσαν, μιλούν κινεζικά και ότι η γιαγιά της έμεινε κατάπληκτη όταν την ενημέρωσε στα κινεζικά ότι επρόκειτο να παντρευτεί την εγγονή της. Είπε επίσης ότι γνωρίζει περισσότερες λέξεις στη μανδαρινική, ενώ η γυναίκα του μιλάει και καντονέζικα.

Η νέα διασύνδεση του Ζούκερμπεργκ με το κινεζικό πανεπιστήμιο υποδεικνύει ότι θέλει να «κάνει παιχνίδι» και στην Κίνα, προσδοκώντας ότι κάποια ημέρα το Facebook θα ανοίξει και εκεί ιστοσελίδα. Στην Κίνα οι δυτικές ιντερνετικές επιχειρήσεις όπως το Google και το Twitter «μπλοκάρονται», καθώς το Πεκίνο ανησυχεί πως η εισροή πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια.

Οροι στο LinkedIn

Το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn άνοιξε ιστοσελίδα στην κινεζική γλώσσα μόνο όταν συμφώνησε να λογοκρίνει το πολιτικό περιεχόμενο στο εσωτερικό της Κίνας. Αναφερθείς στην καινοτομία, ο Ζούκερμπεργκ τόνισε ότι η Κίνα διαθέτει κάποιες από τις πιο καινοτόμους εταιρείες.

«Η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα», κατέληξε ο ιδρυτής του Facebook, προσθέτοντας ότι η μελέτη της γλώσσας τον βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα τον πολιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή