Σταμάτησαν οι έρευνες για το υποβρύχιο

Σταμάτησαν οι έρευνες για το υποβρύχιο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Τον τερματισμό της επιχείρησης έρευνας για την παρουσία ξένου υποβρυχίου ανοικτά της Στοκχόλμης, που ξύπνησε ψυχροπολεμικές μνήμες, ανακοίνωσε χθες ο σουηδικός στρατός έπειτα από έρευνες μιας εβδομάδας. «Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα πλοία και οι αμφίβιες δυνάμεις έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του σουηδικού στρατού, στην οποία διευκρινίζεται ότι μικρά σκάφη θα παραμείνουν στην περιοχή.

Το περασμένο Σάββατο, ο σουηδικός στρατός ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τη συμμετοχή 200 ανδρών, πολεμικών πλοίων, ναρκαλιευτικών και ελικοπτέρων που χτένισαν μία ζώνη ακτίνας 50 χιλιομέτρων στη Βαλτική Θάλασσα, έπειτα από μαρτυρία για τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου στη θάλασσα. Ο σουηδικός Τύπος δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται μίνι υποβρύχια. Δημοσιεύματα επικαλέσθηκαν μη κατονομαζόμενες σουηδικές στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για ειδικές συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι εκπομπές αυτές είχαν εντοπισθεί από το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες πριν από τη μαρτυρία για την παρουσία άγνωστου υποβρύχιου αντικειμένου ανοικτά της Στοκχόλμης. Η Ρωσία διέψευσε τις πληροφορίες του σουηδικού Τύπου ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούσαν ρωσικό υποβρύχιο που είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης ανοικτά της Στοκχόλμης. «Δεν υπήρξε καμία ανωμαλία και ακόμη λιγότερο ατυχήματα που αφορούν ρωσικά σκάφη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το επεισόδιο του 1981

Σε ένα από τα δραματικότερα επεισόδια του Ψυχρού Πολέμου ένα σοβιετικό υποβρύχιο είχε εντοπιστεί πολύ κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές βάσεις της Σουηδίας το 1981 και έλαβε άδεια να αναχωρήσει ύστερα από μία ατιμωτική αναμονή. Αν και η Σουηδία επισήμως δεν έδειξε ως υπεύθυνη τη Ρωσία, η έρευνα επέτεινε τις ανησυχίες για μια πιο επιθετική στάση του Κρεμλίνου μετά την κρίση στην Ουκρανία. «Ισως αποτελέσει σημείο καμπής για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Βαλτική», σχολίασε ο Λεττονός ΥΠΕΞ, Εντγκαρς Ρίνκεβικς στο twitter στις αρχές της εβδομάδας, αναφερόμενος στην ύπαρξη ρωσικού υποβρυχίου στην περιοχή. Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε την Ολλανδία, ισχυριζόμενη πως ένα ολλανδικό υποβρύχιο πυροδότησε την έρευνα, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τη Χάγη. Οι ειδικοί αποκλείουν πάντως να επιχειρούσε στην περιοχή ένα μεγάλο συμβατικό υποβρύχιο και εκτιμούν πως οιαδήποτε ξένη δύναμη ήθελε να διενεργήσει κάποια επιχείρηση συγκέντρωσης πληροφοριών θα βασιζόταν σε μικρά υποβρύχια. Παρατηρητές πιστεύουν πως το ή τα πλοιάρια, αν αποδειχθεί πως ήταν ρωσικά, συνάδουν με την εντονότερη ρωσική δραστηριοποίηση στη Βαλτική. Σε μία από τις δύο παραβιάσεις εναέριου χώρου τον Σεπτέμβριο, δύο ρωσικά μαχητικά SU-24 εισήλθαν στον σουηδικό εναέριο χώρο, σε ένα επεισόδιο που ο τότε ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ αποκάλεσε «τη σοβαρότερη ρωσική παραβίαση» εδώ και μία δεκαετία.

Reuters, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT