Το «δώρο» της Fed στην αμερικανική οικονομία

Το «δώρο» της Fed στην αμερικανική οικονομία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποσοτική χαλάρωση που έχει εφαρμόσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ίσως αποδειχθεί δώρο που εξακολουθεί να προσφέρει στήριξη στην αμερικανική οικονομία. Η Federal Reserve ετοιμάζεται να δώσει τέλος στον τρίτο γύρο αγορών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα, αλλά σκοπεύει να διατηρήσει τον ισολογισμό της στα 4,48 δισ. δολάρια που έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο του 2008, όταν εγκαινίασε τον πρώτο γύρο αγορών ομολόγων.

Ετσι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος του δανεισμού και θα διευκολυνθεί η Fed στην προσπάθειά της να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό και να στηρίξει την πενταετή ανάπτυξη της οικονομίας, αναχαιτίζοντας τους κακούς ανέμους που έρχονται από το εξωτερικό, είτε αυτοί είναι από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είτε από την επιβράδυνση σε Ευρώπη και Κίνα. Διατηρώντας ομόλογα στον ισολογισμό της, η Fed περιορίζει την προσφορά τίτλων διαπραγματεύσεων στις αγορές, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των ομολόγων και χαμηλές οι αποδόσεις τους. Ολα αυτά προσφέρουν τόνωση στην οικονομία όσο και μια μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed, σύμφωνα με τον Μάικλ Γκάπεν, οικονομολόγο της Barclays στη Νέα Υόρκη και πρώην στέλεχος της Fed.

Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρήσει για χρόνια στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας τίτλους αξίας πολλών δισ. δολαρίων όταν δήλωσε ότι η λήξη του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες και την εικόνα της οικονομίας. Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, τόνισε συγκεκριμένα πως για να επιστρέψει ο ισολογισμός της Τράπεζας σε κανονικά επίπεδα «μπορεί να χρειαστεί να τελειώσει η δεκαετία».

Ο ισολογισμός της Fed περιλαμβάνει ομόλογα που αγοράστηκαν και στους τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης. Στους πρώτους δύο γύρους αγοράστηκαν συνολικά τίτλοι αξίας 2,3 τρισ. δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Ο τρίτος γύρος, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, διέφερε από τους δύο προηγούμενους ως προς το ότι δεν είχαν προσδιοριστεί ούτε χρονικά όρια ούτε όριο στην αξία των τίτλων. Τότε η επιτροπή νομισματικής πολιτικής είχε ανακοινώσει ότι θα αγοράζει σε μηνιαία βάση ομόλογα αξίας 85 δισ. δολαρίων μέχρις ότου βελτιωθεί «ουσιαστικά» η αγορά εργασίας.

Οταν ο Μπεν Μπερνάνκι, τότε επικεφαλής της Fed, εγκαινίασε τον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, η ανεργία βρισκόταν στο 8,1% και οι προβλέψεις μιλούσαν για υποχώρησή της κάπου ανάμεσα στο 6% και το 6,8% στα τέλη του 2015. Σήμερα βρίσκεται στο 5,9%, επίπεδο στο οποίο θεωρεί κοντά στην πλήρη απασχόληση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή