80 εκατ. στα ταμεία 8 εισηγμένων από πωλήσεις ακινήτων, συμμετοχών

80 εκατ. στα ταμεία 8 εισηγμένων από πωλήσεις ακινήτων, συμμετοχών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά περίπου 80 εκατ. ευρώ είναι οι εισπράξεις για τις 8 εισηγμένες που κατάφεραν από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα να αξιοποιήσουν είτε την ακίνητη περιουσία τους είτε να ρευστοποιήσουν τις συμμετοχές τους σε θυγατρικές επιχειρήσεις. Στόχος των περισσότερων εισηγμένων είναι να μειώσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εισηγμένων, όπως για παράδειγμα η Μέτκα, που έγινε για λόγους αποεπένδυσης από θυγατρικές που δεν πληρούν τη στρατηγική του ομίλου. Ωστόσο χαμηλός είναι ο αριθμός των εισηγμένων που έχουν καταφέρει μόνο για το 2014 τις συγκεκριμένες επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ είναι δεκαπλάσιες αυτές που θέλουν να πουλήσουν μέρος του ενεργητικού τους (assets), κάτι που αποδεικνύει τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος να βρει αγοραστές αλλά και ικανοποιητικό τίμημα στις συμφωνίες που επιδιώκει και όχι απλώς να ξεπουλήσει την περιουσία του.

Η διοίκηση της Βογιατζόγλου Systems στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς ανακοίνωσε αφενός την πώληση του ακινήτου της (επαγγελματικό κτίριο εμπορικών αποθηκών με το σύνολο των εγκαταστάσεων αυτού) που βρίσκεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας προς την εταιρεία Jumbo, έναντι τελικού συνολικού τιμήματος ύψους 11.300.000 ευρώ και αφετέρου την πώληση ιδιόκτητου ακινήτου της στη Δημοτική Κοινότητα Σίνδου προς την εταιρεία «Royal Sugar», έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 1.250.000 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από την αγοράστρια εταιρεία τοις μετρητοίς.

Επίσης, η εισηγμένη «Κτήμα Λαζαρίδη» έχει ανακοινώσει από τις 5 Μαρτίου 2014 να τεθεί προς πώληση μέρος των εγκαταστάσεών της στο Καπανδρίτι Αττικής. Οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούν τη δραστηριοποίηση στον χώρο της εστίασης και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Τα έσοδα από την πώληση της παραπάνω δραστηριότητας εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν τη ρευστότητα της εταιρείας και θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δανεισμού της.

Σε πλειστηριασμό τέθηκε ακίνητο της Μηχανικής στο Μαρούσι, στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά της γραφεία, μια κίνηση που επέσπευσε η Χαλυβουργική.

Η εισηγμένη εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο στον πλειστηριασμό, με στόχο να καλυφθούν από τα έσοδα (4,07 εκατ.) όλες οι απαιτήσεις των εργαζομένων και του Δημοσίου. Η Alpha Trust ανακοίνωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της θυγατρικής της Taylor Young Investment Management Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο, το υπολειπόμενο τίμημα εκτιμάται σε περίπου 4 εκατ. λίρες Αγγλίας ή 4,9 εκατ. ευρώ. Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα γίνει τον Νοέμβριο του 2014 σε λίρες Αγγλίας.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines προχώρησε στην πώληση των 2 οχηματαγωγών πλοίων «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη» έναντι 21.000.000 ευρώ. Τα παραπάνω κεφάλαια θα διατεθούν για να μειωθεί ισόποσα ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας. Η πώληση δεν θα έχει καμία επίπτωση στα αποτελέσματα χρήσης 2014, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Την απόφασή του να αποχωρήσει από τη χονδρική πώληση ηλεκτρικών ειδών ανακοίνωσε ο όμιλος Fourlis, ο οποίος πλέον επικεντρώνεται στα IKEA και την Intersport.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή