Ο Μπόνο τραγουδάει… παράφωνα για την Ιρλανδία

Ο Μπόνο τραγουδάει… παράφωνα για την Ιρλανδία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μπόνο μπορεί να είναι τραγουδιστής των U2, ενός από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της ροκ μουσικής, αλλά ο ίδιος δεν κέρδισε τη συμπάθεια του κόσμου όταν υπερασπίστηκε πρόσφατα τις αμφιλεγόμενες φορολογικές πρακτικές της Ιρλανδίας, τις οποίες αξιοποιούν πολυεθνικές εταιρείες για να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν κανονικά. Ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση της Ιρλανδίας αμφιβάλλει για το φορολογικό καθεστώς στη χώρα της. Στις 14 Οκτωβρίου ανακοίνωσε σχέδια για να κλείσει τη μεγαλύτερη τρύπα της οικονομίας, γνωστή ως το «διπλό ιρλανδικό» σύστημα (Double Irish). To σύστημα αυτό επιτρέπει τη μεταφορά κερδών από χώρες με υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων σε φορολογικούς παραδείσους. Τυπικά αυτή η μεταφορά γίνεται με την αποστολή εσόδων από την πληρωμή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε εταιρεία που βρίσκεται στην Ιρλανδία και έπειτα σε θυγατρική με έδρα την Ιρλανδία, για να καταλήξουν σε μια χώρα με, σχεδόν, καμία φορολόγηση στα εταιρικά έσοδα σαν τον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων. Οι εταιρείες μπορούν, κατά συνέπεια, να μειώσουν τον φορολογικό συντελεστή σε επίπεδα κάτω του 2% με έναν απόλυτα νόμιμο τρόπο, δηλαδή αρκετά χαμηλότερο από το ήδη ελκυστικό 12,5% που ισχύει για τις ιρλανδικές επιχειρήσεις. Η μέθοδος αυτή αποφυγής για την πληρωμή φόρων είναι αρκετά δημοφιλής με αμερικανικές εταιρείες στην πληροφορική και στον κλάδο τεχνολογίας.

Από τον Ιανουάριο, όλες οι νέες εταιρείες που θα επιθυμούν μια παρουσία στην Iρλανδία πρέπει να διατηρούν τα κεντρικά γραφεία τους στη χώρα. Η Ιρλανδία συμβιβάζεται κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, που συνεργάζονται σε πολυεθνικό επίπεδο για την πάταξη της φοροδιαφυγής είτε με παράνομο είτε με νόμιμο τρόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπαναχωρεί το Δουβλίνο. Πέρυσι κατέστησε παράνομες τις εταιρείες που είχαν καταχωρισθεί στις ιρλανδικές Αρχές ως «οντότητες χωρίς εθνικότητα», για φορολογικούς λόγους.

Ο συμβιβασμός αυτός της ιρλανδικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει φόβους ότι οι ξένες εταιρείες που μετέβησαν στη χώρα για φορολογικούς λόγους θα την εγκαταλείψουν, αφού το καθεστώς δεν θα τους εξυπηρετεί πλέον. (Ηδη, μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ για να αποτρέψουν τη φορολογική μετανάστευση αποθάρρυναν τη φαρμακοβιομηχανία Abbie να εξαγοράσει την ιρλανδική ανταγωνίστρια Shire.)

Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση προσφέρει με το ένα χέρι όταν παίρνει με το άλλο. Την ίδια ημέρα που κατάργησε το Double Irish, δημιούργησε το «κουτί ανάπτυξης γνώσης» (knowledge development box), που επιτρέπει στις εταιρείες με έδρα την Ιρλανδία να πληρώνουν λιγότερους φόρους επί κερδών από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο ΟΟΣΑ έχει αποπειραθεί, ανεπιτυχώς, να περιορίσει την επίδραση αυτού του μέτρου, που είναι επίσης γνωστό ως «κουτί της πατέντας» (patent box). Επιπροσθέτως, το Double Irish δεν θα εκλείψει αυτόματα. Οι εταιρείες που είναι καταχωρισμένες στην Ιρλανδία έχουν προθεσμία έξι χρόνια για να προσαρμόσουν τις λογιστικές πρακτικές τους.

Η κίνηση της Ιρλανδίας θα αυξήσει τις πιέσεις σε άλλες χώρες που θεωρείται πως διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή αν και οι ίδιες δεν είναι φορολογικοί παράδεισοι. Σε αυτές τις χώρες, πέραν της Ιρλανδίας, συγκαταλέγονται το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Ο Μπόνο γνωρίζει πολύ καλά για τις φορολογικές απολαύσεις των Κάτω Χωρών. Το 2006, το συγκρότημα των U2 μετάφερε την εταιρεία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από την Ιρλανδία στην Ολλανδία, κυρίως για φορολογικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή