Άποψη: Οι παθογένειες κατά την ανάθεση έργων

Άποψη: Οι παθογένειες κατά την ανάθεση έργων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την εξαιρετική πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ως προϋπόθεσης για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, έχω τη γνώμη και θα ήθελα να σημειώσω ότι οι παθογένειες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται το σύστημα «παραγωγής» των συμβάσεων αυτών, πριν καταλήξουν να κριθούν από τα δικαστήρια. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται οφείλονται στους ακόλουθους παράγοντες:

1. Δουλική ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τις προμήθειες, έργα και υπηρεσίες στην εσωτερική έννομη τάξη χωρίς να γίνεται χρήση των ευχερειών που αφήνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στον εγχώριο νομοθέτη.

2. Τυπολατρική και γραφειοκρατική δομή των τευχών δημοπράτησης, που δημιουργούν εύφορο έδαφος για ενστάσεις και αντιδικίες σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ακόμη και στη φάση της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

3. Ελλείψεις ως προς την τεχνική και νομική ωριμότητα των προκηρυσσομένων έργων. Προκηρύσσουμε έργα χωρίς να υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για την έναρξη του διαγωνισμού ή οι αναγκαίες μελέτες και προμελέτες, με τη σκέψη ότι θα δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια και, πάντως, χωρίς επαρκή νομική προετοιμασία. Κάθε φορά έχουμε την αίσθηση πως οι διαγωνισμοί που προκηρύσσουμε αφορούν κάποιο περιζήτητο δήθεν «διαμάντι της συλλογής μας» και όταν οι υποψήφιοι μας προσγειώσουν στην πραγματικότητα, τότε ζητούμε νομικές γνωματεύσεις για την ελάφρυνση όρων, που όμως είναι αντίθετες στο κανονιστικό πλαίσιο της διακήρυξης που καταρτίσαμε.

4. Ελλειψη σταθερότητας φορολογικού, νομοθετικού και δικαιοδοτικού πλαισίου (που δεν χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση). Προτείνεται για την αντιμετώπιση του πολιτικού κινδύνου που θεωρείται αυξημένος, να επανενεργοποιηθεί για τις ξένες επενδύσεις το εν ισχύι και συνταγματικά κατοχυρωμένο Ν.Δ. 2687/53, που δημιουργεί ασπίδα ασφάλειας ως προς το φορολογικό καθεστώς και τη δυνατότητα επίλυσης διαφορών με διαιτησία.

Ως προς τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις ένδικες διαφορές, θεωρώ τις εξής πολύ σημαντικές:

1. Απλοποίηση και απάλειψη των γραφειοκρατικών απαιτήσεων των τευχών δημοπράτησης. Τα δυσλεκτικά κείμενα με τις ελληνικούρες διώχνουν τους επενδυτές.

2. Ελλογος περιορισμός των καταχραστών της περιβαλλοντικής μας ευαισθησίας.

3. Ανάγκη συνεννόησης των εκπροσώπων της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας.

* Επικεφαλής εταίρος, Μ.& Π. Μπερνίτσα Δικηγορικό Γραφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT