Πέρασαν Κύπρου και Συνεργατισμός – Απέτυχε η Ελληνική στο stress test

Πέρασαν Κύπρου και Συνεργατισμός – Απέτυχε η Ελληνική στο stress test

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ουσιαστικές εκπλήξεις ολοκληρώθηκε το στρες τεστ της EBA και της ECB, τουλάχιστον όσον αφορά στις κυπριακές τράπεζες. Όπως είχε εκτιμηθεί, η Ελληνική τράπεζα δείχνει έλλειμμα 276,55 εκατ. ευρώ πριν τις κινήσεις που έκανε εντός του 2014 (μετατροπές ΜΑΚ κτλ), και 105 εκατ. ευρώ μετά τις κινήσεις του 2014.

Η τρύπα που προκύπτει κρίνεται ως απόλυτα διαχειρίσιμη, με δεδομένο το  μήνυμα που αποστέλλεται από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας, πως είναι σε θέση (αλλά και μπορούν) να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, εν μέρει μέσα από την πλήρη άσκηση των Rights  που θα εκδοθούν στο επόμενο διάστημα. Εκτιμάται πως το σχετικό prospectus θα είναι έτοιμο εντός της εβδομάδας, μετά και από τις πυρετώδεις προετοιμασίες που ήδη έγιναν.

Πάντως, η τρύπα είναι κάπως μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να θέτουν τις ανάγκες στα 105 εκατ. ευρώ, και όχι στα 176,5εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο που θα υποβάλει η τράπεζα, πάντως, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο μετά τα Σχέδια Εθελούσιας Αποχώρησης και η οργανική κερδοφορία (πριν τις προβλέψεις).

Η Κύπρου, με τη σειρά της έχει δείξει ένα μεν σοβαρό έλλειμμα με τα στοιχεία του 2013 (στα 919 εκατ. ευρώ), αλλά δικαιώνεται πλήρως η κίνηση αύξησης του κεφαλαίου της, αφού με το 1 δισ. ευρώ που εξασφάλισε, η τράπεζα κάλυψε το κενό που υπήρχε στα βασικά ίδια Κεφάλαια στο αρνητικό σενάριο. Είχε CT I 1,55% έναντι 5,5% που ήταν η «βάση» της άσκησης.

Έτσι, υπάρχει ένα μαξιλαράκι περίπου 81 εκατ. ευρώ, ενώ υπολείπεται ακόμα και η άσκηση των δικαιωμάτων των παλαιότερων μετόχων που εκτιμάται πως θα φέρει στην τράπεζα λίγο λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή στην ηγεσία της τράπεζας, με την είσοδο «μεγάλων» ονομάτων, και δη της EBRD, ενισχύει την εικόνα της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Έτσι, η πόρτα είναι πλέον ανοικτή για τα καλά, για την επιστροφή στο πάτωμα του ΧΑΚ, κι αργότερα την διαγραφή από το ΧΑ και την είσοδο στο London Stock Exchange. Σε συνδυασμό και με την παραχώρηση στην αγορά του καλυμμένου ομολόγου 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα δεσμευμένο στον ELA, η τράπεζα δείχνει ικανή πλέον να προχωρήσει με τον σχεδιασμό της.

Όσον αφορά στον Συνεργατισμό, το αποτέλεσμα δικαιώνει τις εκτιμήσεις της BlackRock (η «Κ» εκτιμούσε έλλειμμα 250 εκατ. ευρώ). Ο Συνεργατισμός έχει «μαξιλάρι» ύψους 331 εκατ. ευρώ με Βασικά Ίδια Κεφάλαια στο αρνητικό σενάριο, που φτάνουν στα  1,349%, έναντι 5,5% που ήταν η «βάση». Ωστόσο, με την ανακεφαλαιοποίηση, υπερκαλύπτονται οι ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, η «ποιότητα των ενεργητικών» του τραπεζικού συστήματος –ένας εύσχημος τρόπος για να αναφερθεί κανείς κυρίως στα όλο και μεγαλύτερα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια- αποτελούν σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο μεν Συνεργατισμός συνεχίζει να δέχεται πλήγματα από φήμες περί κουρέματος που προέρχονται από τον ανταγωνισμό του, η δε Τράπεζα Κύπρου πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ πιο αποφασιστικά τα μεγάλα δάνεια που δημιουργούν τρύπα, αλλά και στην εξαιρετικά στενή ρευστότητά της. Η Ελληνική έχει επίσης στα χέρια της πολύ υψηλά ΜΕΔ. Το στρες τεστ ανοίγει την πόρτα, με το αποτέλεσμα που δείχνει, για τις επόμενες κινήσεις, αλλά δεν λύνει, από μόνο του, τα βαθύτερα προβλήματα. Μετά την βαθιά ανάσα ανακούφισης που θα πάρουν οι τραπεζίτες απόψε, θα πρέπει από αύριο να αρχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικές κινήσεις.

Πάντως, με το αποτέλεσμα ελέγχεται ως ανακριβής η επίμονη αναφορά –διά έμμεσων σχολίων- της Κεντρικής Τράπεζας πως «περνούν το τεστ όλες οι κυπριακές τράπεζες».

Η RCB, η οποία δεν καλύτπεται από τη  άσκηση της EBA, αλλά μόνο από την ECB, δείχνει Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τάξης του 11,42% στο αρνητικό σενάριο, καταγράφοντας έτσι επιτυχία με εξαιρετικά μεγάλη άνεση.

Τι λέει η Ελληνική τράπεζα

Η Ελληνική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας χαρακτηριστικά:

Τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, υπολογίζουν αύξηση κεφαλαίου ύψους €105 εκατ. και είναι πλήρως εναρμονισμένα με τον κεφαλαιακό προγραμματισμό της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αύξηση κεφαλαίου μέσω Δικαιωμάτων Προτίμησης της Τράπεζας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και προβλέπει αύξηση κεφαλαίου για ποσό σημαντικά ψηλότερο από τον υπολογισμό της Συνολικής Αξιολόγησης.

Το κέρδος από συνήθεις εργασίες πριν τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα, παρουσιάζει ετήσια αύξηση 39% και ταυτόχρονα ο δείκτης των προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ενισχύεται περαιτέρω.

Η άνετη ρευστότητα ενισχύεται περαιτέρω, με 11% αύξηση των καταθέσεων από την αρχή του έτους.

Σε σχέση με τη σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνολικής Αξιολόγησης των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων, η  Ελληνική Τράπεζα επιθυμεί να διευκρινίσει ότι το ποσό των €176 εκατ. που έχει ανακοινωθεί ως κεφαλαιακή ανάγκη της Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν περιλαμβάνει ενέργειες που έχουν ήδη αναληφθεί και περιορίζουν το ποσό στα €105 εκατ.

Αναλυτικά:Αποτέλεσμα «Ακραίου σεναρίου» 176  εκ.

 

Μείον ενέργειες που έχουν αναληφθεί:

 

Μετατροπή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου ΜΑΚ1 σε κεφάλαιο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων αποτελεσμάτων  (24)

Ποσό Μετατρέψιμων Αξιογράφων (ΜΑΚ), επί συνολικής αξίας €130 εκατ. ΜΑΚ, το οποίο σύμφωνα με τους όρους της Συνολικής Αξιολόγησης μπορεί να συμπεριληφθεί στις αναληφθείσες ενέργειες (46)

Λοιπές ενέργειες (1) (71)

 

Κεφαλαιακή ανάγκη  105

Ικανοποίηση από Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της Συνολικής Αξιολόγησης (Comprehensive Assessment) των 130 συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και με βάση το οποίο πλεόνασμα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) στο ακραίο σενάριο ανέρχεται στα €331 εκ. εκφράζει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση σήμερα των αποτελεσμάτων της Αξιολόγησης η ΣΚΤ υποδεικνύει ότι στα εν λόγω αποτελέσματα «θα στηριχθεί η συνέχεια της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται με στόχο την ενίσχυση του παραδοσιακού ρόλου προσφοράς του Συνεργατισμού στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT