Ικανοποίηση για τα stress tests

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες εξέφραζαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Όχι τόσο για τα αποτελέσματα αυτά καθ’ αυτά που είναι ενθαρρυντικά, αλλά για το γεγονός ότι έγινε η ανακοίνωσή τους και πλησιάζει πλέον η ώρα που η Ευρωζώνη θα πρέπει να συζητήσει για το χρέος, τον έλεγχο και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ από την ΕΚΤ είχε τεθεί ως χρονικό ορόσημο από την τρόικα για να συζητήσει όλα αυτά που θέλει να κερδίσει η Αθήνα. Και είχε τεθεί ως ορόσημο επειδή από τα αποτελέσματα αυτά θα καθορίζονταν και το ποσό που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 11,4 δις ευρώ.

Πλέον όλοι ξέρουν ότι το ποσό αυτό είναι στο ακέραιο διαθέσιμο για την Ελλάδα. Αλλά μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2014, γιατί εάν μέχρι τότε δεν αποφασιστεί πιθανή αξιοποίησή τους για σκοπούς που δεν αφορούν στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωζώνη βάση των νομικών λεπτομερειών της δανειακής σύμβασης με την Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν τρεις τρόποι αξιοποίησης των κεφαλαίων του ΤΧΣ:

1. Να δοθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και να διαγραφεί ισόποσο μέρος του χρέους (11 δις ευρώ).

2. Να συμφωνηθεί η μετατροπή τους σε κάποιου είδους «προληπτικής γραμμής πίστωσης», ώστε να χρησιμοποιηθούν – εφόσον χρειαστεί – το 2015. Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο «βλέπει» χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 10 δις ευρώ για το 2015 και θεωρεί ότι θα το καλύψει από την έκδοση νέων ομολόγων. Ωστόσο, το ποσό των 11,4 δις ευρώ που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ, υπερκαλύπτει τις ανάγκες της χώρας για το επόμενο έτος και η μετατροπή του σε «μαξιλάρι ασφαλείας» μπορεί να ηρεμήσει τους επενδυτές και να διαθέσουν σε λογικό κόστος την Ελλάδα τα ποσά που χρειάζεται ώστε να μην πειράξει το «μαξιλάρι» αυτό.

3. Ενας συνδυασμός των δύο παραπάνω λύσεων. Δηλαδή, να επιστραφεί στον ESM ώστε να διαγραφεί αντίστοιχου ύψους χρέος βελτιώνοντας την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα ο ESM να τα κρατήσει «ανοικτά» και διαθέσιμα για την Ελλάδα στο πλαίσιο της «πιστωτικής γραμμής» που περιγράφηκε. Πρόταση που η ελληνική πλευρά την προωθεί.

ΤτΕ: Κεφαλαιακά ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες

Την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσαν ορισμένα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες. «Η Τράπεζα της Ελλάδος επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα και με τη Συγκεντρωτική Έκθεση για τη Συνολική Αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουδεμία από τις 4 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων.» Η ΤτΕ επισημαίνει την σημείωση της ΕΚΤ, στην Συγκεντρωτική Έκθεσης για τη Συνολική Αξιολόγηση των Τραπεζών, η οποία υπογραμμίζει για τις τράπεζες που εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες με το στατικό μοντέλο ότι «σύμφωνα με την υπόθεση του δυναμικού ισολογισμού, μια τράπεζα δεν παρουσιάζει καμία υστέρηση και ακόμη μια στην ουσία δεν παρουσιάζει υστέρηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT