ICAP: 7,6 δισ. τα συνολικά κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων το 2013

ICAP: 7,6 δισ. τα συνολικά κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων το 2013

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2013, αναδεικνύει στο πλαίσιο της έκδοσης Business Leaders in Greece, η ICAP Group. Kορυφαία κερδοφόρος εταιρεία για το 2013 ανεδείχθη η Alpha Bank, η οποία κατέλαβε την κορυφή και ακολουθεί στη 2η θέση η Τράπεζα Πειραιώς. Νεοεισερχόμενες εταιρείες στο Top 20 είναι επίσης η Αεροπορία Αιγαίου και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Οπως σημειώνεται στην ειδική έκδοση της ICAP, μετά έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μία σημαντική καμπή με τις υφεσιακές πιέσεις να εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς, εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 13,2 δισ. ευρώ, πολλαπλάσια των αντίστοιχων EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 10,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου 7,6 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τέταρτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες 1,3 δισ. ευρώ. Κορυφαία (βάσει κερδοφορίας) βιομηχανική επιχείρηση το 2013 ήταν η Μότορ Οϊλ ακολουθούμενη από την Καρέλια. Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρέθηκαν η ΜΕΤΚΑ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Στον τομέα του εμπορίου αντίστοιχα, στην κορυφή της κερδοφορίας βρέθηκε για πέμπτο συνεχές έτος η εταιρεία Jumbo. Την κορυφαία πεντάδα των κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα ΚΑΕ, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Σκλαβενίτης και ο Μασούτης. Στον τομέα των λοιπών υπηρεσιών, η ΔΕΗ βρίσκεται στη κορυφή της κατάταξης και ακολουθούν η Cosmote και ο ΟΤΕ. Ακολουθούν ο ΟΠΑΠ και η ΑΔΜΗΕ. Στο τομέα των τραπεζών – Factoring υπήρξαν «θεαματικές» αλλαγές, αφού στην κατάταξη των Business Leaders το 2013 από πλευράς του τραπεζικού συστήματος βρίσκονται μόνον τρεις τράπεζες, οι δύο εκ των οποίων, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, κατέλαβαν αντίστοιχα την 1η και 2η θέση των top500 εταιρειών βάσει κερδών EBITDA. Τέλος, στον τομέα του τουρισμού η κορυφαία πεντάδα αποτελείται από τρεις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, με επικεφαλής τις εταιρείες Autohellas (Hertz) ΑΤΕΕ και Olympic A.E. και δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (με επικεφαλής τη ΦΑΙΑΞ Α.Ε.).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στην έκδοση Business Leaders in Greece, επεσήμανε τα εξής:«Χαρακτηριστικό της μεταβλητικότητας της εποχής είναι ότι 129 εταιρείες της αντίστοιχης κατάταξης του 2012 δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη του 2013 και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις. Τέλος, το γεγονός ότι από τις 500 κερδοφόρες εταιρείες του 2012 μόνον 62 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται ώστε αυτό να καταστεί πόλος έλξης των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή