Συγκρούσεις με ακροδεξιούς στην Κολωνία

Συγκρούσεις με ακροδεξιούς στην Κολωνία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Ο ισλαμικός εξτρεμισμός αποδείχθηκε αποτελεσματικότατο εργαλείο στρατολόγησης ακροδεξιών χούλιγκαν στην Κολωνία, όπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή σε διαδήλωση με σύνθημα «Χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών». Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, με συνέπεια να τραυματισθούν 44 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και να συλληφθούν περίπου 20 διαδηλωτές.

Ξενοφοβικά συνθήματα

Οι μαυροντυμένοι διαδηλωτές με τα ξυρισμένα κεφάλια φώναζαν «έξω οι ξένοι», ενώ ώρες μετά τη συγκέντρωση κάποιοι εξ αυτών προξένησαν ζημιές σε καταστήματα στην πόλη. «Είναι ένα ερώτημα πώς οι Αρχές επέτρεψαν μια τέτοια συγκέντρωση στο κέντρο της Κολωνίας», έγραψε η εφημερίδα της πόλης «Κέλνερ Στατ-Αντσάιγκερ». «Σαράντα τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί είναι εντυπωσιακός απολογισμός».

«Παρόλο που οι χούλιγκαν αυτοπροβάλλονται ως αντίπαλοι των σαλαφιστών, δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτεροι. Η Δικαιοσύνη και οι Αρχές υποχρεούνται τώρα να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τους αρχηγούς τους και τους εχθρούς της Δημοκρατίας», σημείωσε ο Ματέρνους Χίλγκερ στην ιστοσελίδα Express.de.

H Deutsche Welle επεσήμανε ότι οι χούλιγκαν, που ώς τώρα περιόριζαν τη δράση τους στα γήπεδα, μεταφέρονται πλέον στα κέντρα των πόλεων. Σημειώνεται ότι η ομάδα «Χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών» οργανώνεται μέσω Ιντερνετ. «Η όλο και καλύτερη δικτύωση και η οργανωτική ικανότητα των βίαιων στοιχείων στο Ιντερνετ δημιουργούν στις Αρχές προβλήματα τα οποία από εδώ και στο εξής δεν μπορούν να υποτιμηθούν», έγραψε η εφημερίδα WAZ. (Tην αποδελτίωση των εφημερίδων έκανε η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel.)

Από την εικόνα χάους απουσίαζαν οι ίδιοι οι σαλαφιστές, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στις αρχές Οκτωβρίου στο Αμβούργο, όπου έγινε μια μίνι επανέκδοση της μάχης του Κομπάνι. Την ώρα που στη Συρία οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πολιορκούσαν τους Κούρδους υπερασπιστές της πόλης Κομπάνι, στο Αμβούργο Κούρδοι διαδήλωναν υπέρ των ομοεθνών τους και συγκρούστηκαν με οπαδούς του «Ισλαμικού Κράτους».

Την Κυριακή στην Κολωνία όμως, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του τοπικού παραρτήματος των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμίν Λάσετ, στο επίκεντρο δεν βρέθηκε η αντιπαράθεση με τους σαλαφιστές αλλά γενικά τα ξενοφοβικά συνθήματα. «Ενάντια σε τέτοια συμβάντα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία του νόμου», είπε ο Λάσετ. Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε και ο υπεύθυνος εσωτερικών υποθέσεων του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος είπε ότι ο στόχος των διαδηλωτών δεν ήταν να επισημάνουν τον κίνδυνο των βίαιων σαλαφιστών αλλά να επιδοθούν σε ξυλοδαρμούς. «Η αστυνομία μάλλον υποτίμησε τον αριθμό τους», σχολίασε ο Μπόσμπαχ.

Στο σημείο διοργανώθηκε αντιδιαδήλωση με σύνθημα «Ούτε σαλαφιστές ούτε ακροδεξιοί», από περίπου 500 αντιφασίστες, οι οποίοι δεν μετήλθαν βίαια μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή