Κ. Παπούλιας: Η κρίση δεν θα μας νικήσει

Κ. Παπούλιας: Η κρίση δεν θα μας νικήσει

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εντυπωσιακή επίδειξη ακροβατικών από μαχητικό αεροσκάφος F16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με πιλότο τον σμηναγό Σωτήριο Στράλη, από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ήταν αυτή που «έκλεψε την παράσταση» στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Την ώρα της πτήσης ο ίδιος χαιρέτισε όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση με τα εξής λόγια: «Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Σηκώστε ψηλά το κεφάλι».

Στην παρέλαση πήραν μέρος πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα. Στο στρατιωτικό μέρος συμμετείχαν άρματα μάχης και διαφόρων τύπων οχήματα, ενώ την ώρα που περνούσαν πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά ελικόπτερα σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Κ. Παπούλιας: «Θα ξεπεράσουμε την κρίση»

Μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας και ελπίδας έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Ηταν μια εξαιρετική παρέλαση. Ηταν ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα, οι ένοπλες δυνάμεις, ο λαός της, όλοι είμαστε πολύ δυνατοί και είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε απειλή. Σήμερα είναι μία εξαιρετική ημέρα, ημέρα μνήμης, εξαιρετικής τιμής και σεβασμού σε αυτούς που το '40 πολέμησαν και ανέτρεψαν τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι. Έδωσαν ένα μήνυμα στην Ευρώπη. Οτι μπορεί η δημοκρατική Ευρώπη να επικρατήσει και πράγματι ενίκησε», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ενότητας και αγάπης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η κρίση δεν θα μας νικήσει».

«Σήμερα ο ελληνικός λαός αγωνίζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Εύχομαι με ενότητα, με αλληλεγγύη, με αγάπη ο ένας για τον άλλον να ξετυλίξουμε τις αρετές που ξετύλιξαν εκείνοι που σκοτώθηκαν στα αλβανικά βουνά. Και αν ξετυλίξουμε αυτές τις αρετές μας, είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε και την κρίση. Η κρίση δεν θα μας νικήσει, υποφέρουμε το ξέρω αλλά πρέπει να δώσουμε την μάχη για να την ξεπεράσουμε και ελπίζω ότι θα την ξεπεράσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη από την ομάδα «Ζευς» της 115 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα της περηφάνιας είναι πάντα εδώ»

«Η Ελλάδα της ισχύος, της περηφάνιας, του κύρους και της τιμής είναι πάντα εδώ και όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα της, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα παρούσες», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης.

Το μήνυμα της παρέλασης είναι πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος και πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους και είναι πάντοτε έτοιμες«, επισήμανε ο υπουργός.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί «χάρη σε αυτές και σε αυτούς, η Ελλάδα παραμένει, πέρα και πάνω από την κρίση, ο εγγυητής της ασφάλειας, της σιγουριάς, της ειρήνης και της σταθερότητας στη περιοχή μας».

Στη δήλωση του ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Ημέρα τιμής η σημερινή στους προγόνους μας, εκείνους που έγραψαν ένδοξες στιγμές το 1940. Είναι μία μέρα, όμως, που γυρνάμε όχι μονάχα τις μνήμες πίσω, αλλά κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον.  Η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την κρίση, παραμένει ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία και πάλι δοκιμάζεται. Εγγυητής της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδος οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες σήμερα, για μία ακόμα φορά, χιλιάδες κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, θαυμάσαμε με τους άψογους σχηματισμούς τους, κάτι που δείχνει ότι το εθνικό αμυντικό μας σύστημα είναι πάντοτε έτοιμο να ανταποκριθεί στην υπέρτατη αποστολή.

Μέσα από αυτή την εντυπωσιακή παρέλαση και με τους συμβολισμούς της ημέρας, στέλνουμε ένα γενικότερο μήνυμα. Καταρχήν στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μήνυμα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους και είναι πάντοτε έτοιμες. Μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους, ότι η Ελλάδα της ισχύος, της περηφάνιας, του κύρους και της τιμής είναι πάντα εδώ. Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, οι συμβολισμοί είναι ξεκάθαροι.

Και κάτι τελευταίο και σημαντικό. Όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα της Ελλάδος, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα παρούσες. Θα ήθελα σήμερα από τη θέση μου ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης και λίγες μέρες πριν αποχωρήσω από αυτή τη θέση, να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου στους άνδρες και τις γυναίκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί χάρη σε αυτές και σε αυτούς, η Ελλάδα παραμένει, πέρα και πάνω από την κρίση, ο εγγυητής της ασφάλειας, της σιγουριάς, της ειρήνης και της σταθερότητας στη περιοχή μας.

Η ελληνική Κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και όλοι εμείς, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα μας, μακριά και πάνω από τις δύσκολες στιγμές που σύντομα θα αφεθούν στο παρελθόν, τη διασφάλιση και την ενίσχυση του εθνικού αμυντικού μας συστήματος.  Με αυτές τις σκέψεις τιμούμε σήμερα την Ιστορία μας, επικαιροποιούμε τα διαχρονικά νοήματα των μεγάλων επετείων και στέλνουμε ένα μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο, προς την ευρύτερη γειτονιά μας και προς τους Έλληνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ότι η Ελλάδα είναι όρθια, περήφανη, με κύρος, αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και δύναμη».

Ιω. Τραγάκης: «Ημέρα μνήμης, περισυλλογής και μίμησης»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Τραγάκης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την υπερηφάνεια του και σημείωσε: «Σήμερα ήταν μια ημέρα μνήμης, περισυλλογής και μίμησης. Ημέρα μνήμης για να θυμηθούμε τους ήρωες του '40 που έπεσαν για την πατρίδα. Περισυλλογής για να θυμηθούμε ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν και καταφέρνουν πολλά. Και μίμησης, γιατί με τη σημερινή κρίση που περνάμε, που είναι μια οικονομική κρίση, είναι ένας οικονομικός πόλεμος, η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους ενωμένους».

Γ. Ορφανός: «Σε καλά χέρια η προστασία του ελληνικού λαού»

«Η παρέλαση της Θεσσαλονίκης στέλνει πολλαπλά μηνύματα», είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός και πρόσθεσε: «Αυτοί οι οποίοι κοιτάνε με αρνητικό τρόπο την Ελλάδα μπορούν να το ξεχάσουν και ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι η προστασία του είναι σε καλά χέρια. Από την άλλη πλευρά, ανανεώνουμε σήμερα την υπόσχεση μας ότι θα κάνουμε ότι πρέπει για τη χώρα μας για να ξεπεράσει τα προβλήματα της , να διεκδικήσει ένα κεντρικό ρόλο και οι νέες γενιές να αποκτήσουν τη δική τους δυναμική».

Απ. Τζιτζικώστας: «Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι»

«Ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας κρατάει ζωντανή τη μνήμη αλλά και το χρέος που έχουμε να διαφυλάξουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι οι Έλληνες μαζί, πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή