Διευθέτηση οφειλών άνω του 1 εκατ. με απόφαση Πρωτοδικείου

Διευθέτηση οφειλών άνω του 1 εκατ. με απόφαση Πρωτοδικείου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών προς το Δημόσιο –εφορία και ασφαλιστικά ταμεία– που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να περιληφθούν στην πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Τούτο βεβαίως προϋποθέτει αφενός να έχει προηγηθεί συμφωνία επικυρωμένη από το Μονομελές Πρωτοδικείο και αφετέρου την έγκριση από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, η δικαστική ρύθμιση χρεών ή όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο η έκτακτη διαδικασία ρύθμισης υποχρεώσεων εμπόρων με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών θα γίνεται ως εξής:

• Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα υποβάλλει αίτηση ρύθμισης των χρεών στο οικείο Μονομελές Πρωτοδικείο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 μαζί με συμφωνία ρύθμισης.

• Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται τουλάχιστον το 50,1% των εμπράγματων απαιτήσεων. Σε αυτό το 50,1% πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δύο χρηματοδοτικά ιδρύματα (σημειώνεται ότι πρόκειται για τράπεζες είτε για εταιρείες leasing είτε για εταιρείες πρακτόρευσης επιχειρηματικών απαιτήσεων, γνωστές ως factoring) προς τα οποία οι υποχρεώσεις του οφειλέτη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% του συνολικών του υποχρεώσεων. Ο υπολογισμός των συναινούντων πιστωτών γίνεται από κάτοχο άδειας λογιστή φοροτεχνικού α΄ η β΄ τάξεως ή από ορκωτό λογιστή.

• Η συμφωνία ρύθμισης μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως διαγραφή των απαιτήσεων, παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μετοχοποίηση οφειλών κ.ά.

• Η αίτηση πρέπει να εκδικασθεί εντός διμήνου από την υποβολή της και η απόφαση να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση.

• Σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις ρυθμίστηκαν βάσει επικυρωμένης συμφωνίας, ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις και λαμβάνοντας ως μπόνους 20% διαγραφή των προσαυξήσεων και τόκων.

• Εάν το ύψος της αρχικής του οφειλής –δηλαδή χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα– είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ και επομένως δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ο οφειλέτης μπορεί να πράξει το εξής: εάν η συμφωνία με τις τράπεζες έχει επικυρωθεί από το δικαστήριο, δικαιούται να ζητήσει από το Δημόσιο διαγραφή του 40% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων και να εξοφλήσει την υπόλοιπη οφειλή σε 100 δόσεις. Εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης, η εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο μπορεί να αρνηθεί την παραπάνω ρύθμιση, εάν θεωρεί ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή