Χάος με το άσυλο στη Βρετανία

Χάος με το άσυλο στη Βρετανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σοβαρά προβλήματα στο βρετανικό σύστημα χορήγησης ασύλου εντόπισε το ελεγκτικό γραφείο της βρετανικής Βουλής. Η έκθεση έκανε λόγο για «χάος με τη μετανάστευση».

Τα προβλήματα αφορούν τόσο τις καθυστερήσεις επεξεργασίας των αιτήσεων όσο και το τι συμβαίνει σε όσους δεν λαμβάνουν άσυλο.

Σύμφωνα με την έκθεση, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 11.000 άτομα στη Βρετανία που υπέβαλαν αίτηση ασύλου πριν από το 2007 και δεν έχουν λάβει καν την πρώτη απάντηση. Οι υποθέσεις προ του 2007 για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απάντηση ανέρχονται σε 29.000.

«Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να επιλύσει το χάος με τη μετανάστευση», είπε η επικεφαλής του ελεγκτικού γραφείου της Βουλής (PAC), Μάργκαρετ Χοτζ. Η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε ότι το 2010 παρέλαβε «έναν οργανισμό υπό κατάρρευση».

«Το σύστημα που κληρονομήσαμε ήταν βαθύτατα δυσλειτουργικό, με συστηματικές παραβιάσεις των όρων που αφορούν την οικογενειακή βίζα, τη βίζα για εργασία και τη φοιτητική βίζα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασφάλειας, Τζέιμς Μπροκενσάιρ. «Η υπηρεσία που τα επέβλεπε όλα αυτά ήταν εντελώς ανίκανη να το πράξει». Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον κατήργησε τη βρετανική υπηρεσία συνόρων (UKBA), μοιράζοντας τις αρμοδιότητες σε τρεις άλλες διευθύνσεις.

Αλλά οι περικοπές προσωπικού, με την αποχώρηση 120 έμπειρων υπαλλήλων, έχουν πλήξει και αυτό το σκέλος του βρετανικού κρατικού μηχανισμού. Στην κακοδαιμονία του βρετανικού συστήματος για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου συνέβαλε, σύμφωνα με την έκθεση, και η αποτυχημένη υιοθέτηση συστήματος μηχανοργάνωσης. Το σύστημα εγκαταλείφθηκε αφού πρώτα είχε κοστίσει στους Βρετανούς φορολογουμένους σχεδόν 1 δισ. στερλίνες.

«Οι καθυστερήσεις όχι μόνον έχουν ανθρώπινο κόστος, καθώς οι αιτούντες άσυλο υποχρεούνται να ζουν σε κατάσταση αναμονής επί χρόνια, αλλά είναι σαφές ότι τα αποτυχημένα προγράμματα μηχανοργάνωσης και οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των υποθέσεων έχουν κόστος και για τους φορολογουμένους», δήλωσε ο πολιτικός διευθυντής της Συμμαχίας Φορολογουμένων, Ντία Τσακραβάρτι.

Η έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου διαπίστωσε ότι περισσότερα από 175.000 άτομα παραμένουν στη Βρετανία παρά το γεγονός ότι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου τους. Η ιδιωτική εταιρεία Capita είχε αναλάβει το 2012 να ελέγξει πού βρίσκονται 250.000 άτομα που είχαν εντολή να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. Δεν μπόρεσε να εντοπίσει περίπου 50.000 από τα άτομα αυτά.

Το υπουργείο Εσωτερικών

«Είναι βαθύτατα προβληματικό το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν παρακολουθεί αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα φύγουν από τη Βρετανία», είπε η κ. Χοτζ. «Το υπουργείο πρέπει επειγόντως να κάνει βήματα για να ταυτοποιήσει όσους παραμένουν παράνομα στη Βρετανία και να επιταχύνει την απομάκρυνσή τους».

Η Βρετανία έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ενώ οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον πλαγιοκοπούνται από το σκληρό στα μεταναστευτικά ζητήματα Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή