Σχέδια για ηλεκτρονικό μητρώο προσφορών και προωθητικών ενεργειών

Σχέδια για ηλεκτρονικό μητρώο προσφορών και προωθητικών ενεργειών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θέσπιση ηλεκτρονικού μητρώου προσφορών και προωθητικών ενεργειών προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο μητρώο αυτό τα εμπορικά καταστήματα θα καταχωρίζουν τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες έτσι ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής και αναλόγως να επωφελείται αυτών. Το παραπάνω προβλέπεται μεταξύ άλλων στην υπουργική απόφαση για τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην ίδια απόφαση θα προβλέπεται ότι οι προσφορές θα διαρκούν έως 15 ημέρες για το 1/3 του συνόλου των ειδών και θα πρέπει να ολοκληρώνονται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων. Επίσης, εισάγεται επισήμως η έννοια της τιμής γνωριμίας που δεν μπορεί, όμως, να ξεπερνά τις δύο εβδομάδες.

Ο κώδικας θα προβλέπει ακόμη το δικαίωμα κάθε επιχείρησης να έχει «γωνιά στοκ», στην οποία θα μπορεί να διαθέτει έως το 10% του συνολικού αριθμού των προϊόντων της. Την τήρηση του κώδικα θα επιβλέπει εννεαμελής ειδική επιτροπή.

Στην υπουργική απόφαση για τον κώδικα δεοντολογίας δεν θα περιλαμβάνεται τελικά η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, όπως είχε ζητήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ετσι, λοιπόν, μεθαύριο Σάββατο ξεκινούν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή 2 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτά, καθώς πρόκειται για την πρώτη Κυριακή του δεκαήμερου ενδιάμεσων εκπτώσεων. Την ίδια ημέρα, ωστόσο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, αντιδρώντας στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις αυτές αναμένεται να έχουν πιο έντονη μορφή, καθώς πέντε ημέρες μετά, στις 7 Νοεμβρίου εκδικάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η κύρια προσφυγή της ΟΙΥΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ κατά της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το προτεινόμενο προς τα μέλη του ωράριο για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου είναι 11 π.μ. – 6 μ.μ. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο νόμος 4177/2013 προβλέπει πλαίσιο ωραρίου για τις Κυριακές από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT