Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τουρισμού

Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τουρισμού

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βιώσιμες τουριστικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες είναι έτοιμες να συνδράμουν δυναμικά στην αναθέρμανση της οικονομίας εάν τους παρασχεθούν βιώσιμες λύσεις χρηματοδότησης τόσο για επενδύσεις σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις όσο και για κεφάλαια κίνησης.

Αυτό δήλωσε, χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι το ύψος δανεισμού προς τον τουρισμό είναι από 6 έως 7 δισ. ευρώ, δηλαδή υποπολλαπλάσιο του ετήσιου τζίρου του τομέα. Επίσης, σημείωσε ότι τώρα μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μη επαρκή χρηματοδότηση σε λογικό κόστος της πραγματικής οικονομίας και των τουριστικών επιχειρήσεων. Η παρέμβαση του ΣΕΤΕ έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα το Δ.Σ. της ΠΟΞ με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα με θέμα, επίσης, την ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων.

Στο μεταξύ, χθες, η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής πραγματοποίησε ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία. Ο διευθυντής της διεύθυνσης Πριμοδοτήσεων ΜΜΕ της Εθνικής Τράπεζας Σ. Φλώρος τόνισε για την τράπεζα ότι είναι έτοιμη να διαθέσει χρήματα και να υποστηρίξει τον ελληνικό τουρισμό. Ως προϋπόθεση έθεσε την υποβολή βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων με ρεαλιστικά στοιχεία τιμολογήσεων, ίδια συμμετοχή στην επένδυση και πιστοληπτική ικανότητα. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα μικρότερα ξενοδοχεία στην Αττική επικεντρώνονται, κυρίως, σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και επέκτασης δραστηριοτήτων, ενώ για τα μεγαλύτερα προστίθεται και η πρόθεση αγοράς ομοειδών επιχειρήσεων. Η Εθνική Τράπεζα, είπε ο κ. Φλώρος, έχει δεσμευθεί να διοχετεύσει σε ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις για ανάπτυξη ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ. Εξάλλου, στην ημερίδα αναφέρθηκε ότι μέσα από συγκεκριμένες δράσεις δύναται σε συγκεκριμένους τομείς λειτουργίας των ξενοδοχείων να επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%. Στην Αθήνα επισημάνθηκε ότι μόνο το 10% των ξενοδοχείων έχει πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή