Χαρδούβελης: Η πίεση από πιστωτές θα συνεχιστεί και μετά το Μνημόνιο

Χαρδούβελης: Η πίεση από πιστωτές θα συνεχιστεί και μετά το Μνημόνιο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιστωτές της χώρας θα συνεχίσουν να έχουν μοχλούς πίεσης προς την Ελλάδα, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle (DW). Παράλληλα, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο εάν γίνουν «κτήμα» των Ελλήνων πολιτών, ενώ υποστήριξε πως τώρα που τελειώνει επιτυχώς το Μνημόνιο, οι Ελληνες περιμένουν μια «επιβράβευση» των προσπαθειών τους μέσω της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε «δεν τέθηκε θέμα για τρίτο πακέτο. Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει με αυτή τη γραμμή στήριξης». Πάντως, χθες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζε πως η Γερμανία και η Ελλάδα δεν ήρθαν σε συμφωνία για «τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί. Οι δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν διμερή συνάντηση χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν οι φόβοι των πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς αναδεικνύοντας σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών. Εναν τέτοιο μοχλό πίεσης αποτελούν τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος Securities Markets Programme της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα ελληνικά ομόλογα ή τα γνωστά SMP’s.

«Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, πάνω από 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις, δεν σου τα δίνουμε. Αρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Εναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες, επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης στην DW.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση προτίθεται να τις συνεχίσει, αλλά πρόσθεσε πως «μόνον όταν οι Ελληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα πως οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέρθουμε στα προηγούμενα».

Το θέμα του χρέους συζητήθηκε στη συνάντηση Χαρδούβελη – Σόιμπλε και σύμφωνα με τον πρώτο, ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για τα ελληνικά αιτήματα. «Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια. Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους», σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή