Στα 10 εκατ. τα πρόστιμα για την αδήλωτη – ανασφάλιστη εργασία τον Σεπτέμβριο

Στα 10 εκατ. τα πρόστιμα για την αδήλωτη – ανασφάλιστη εργασία τον Σεπτέμβριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία μιας πολυδύναμης υπηρεσίας ελέγχων, με βασικό κορμό την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) που λειτουργεί στο ΙΚΑ προχωράει το υπουργείο Εργασίας με στόχο τον περιορισμό της αδήλωτης – ανασφάλιστης εργασίας στο σύνολο της μισθωτής εργασίας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» για την ανασφάλιστη εργασία στο διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014, θα διευρυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα της ΕΥΠΕΑ, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό της προκειμένου οι έλεγχοι να διενεργούνται στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων, ανεξάρτητα από το ταμείο κύριας ασφάλισης στο οποίο είναι ασφαλισμένοι.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι διενεργούνται από την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και από μεικτά κλιμάκια επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του ΣΕΠΕ. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΕΥΠΕΑ είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας.

Οι κλάδοι με υψηλή παραβατικότητα είναι: επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security), επιχειρήσεις φασόν.

Το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 26.328 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας, 3.120 επιχειρήσεις βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους (ποσοστό 11,85%). Σε σύνολο 147.160 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 4.867 αδήλωτοι (ποσοστό 3,31%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 50.525.242 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ ελέχθησαν 3.179 επιχειρήσεις. Οι 563 (ποσοστό 17,71%) εξ αυτών βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους. Σε σύνολο 12.933 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 958 αδήλωτοι (ποσοστό 7,41%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 9.935.255 ευρώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή