Απέκλεισαν την Πλατεία των Τεμενών

Απέκλεισαν την Πλατεία των Τεμενών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κήρυξη πολέμου χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας υπερορθόδοξου Εβραίου και τον συνακόλουθο θανάσιμο τραυματισμό Παλαιστινίου, υπόπτου για τη δολοφονική απόπειρα, από Ισραηλινούς αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ χαρακτήρισε προσωρινό μέτρο τον αποκλεισμό της περιοχής, η οποία φιλοξενεί ορισμένους από τους σημαντικότερους τόπους θρησκευτικής λατρείας τόσο των Εβραίων όσο και των μουσουλμάνων, με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ωστόσο, η Ιορδανία χαρακτήρισε τον αποκλεισμό των ιερών τόπων -για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1967- «πράξη κρατικής τρομοκρατίας», ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι «το κράτος της Παλαιστίνης θα κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες για να καταστεί το Ισραήλ υπόλογο». Χθες το βράδυ, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η άρση του αποκλεισμού, αν και αύριο Παρασκευή, ημέρα αργίας και προσευχής των μουσουλμάνων, θα επιτραπεί η είσοδος στα τζαμιά μόνο των ανδρών άνω των 50 ετών, προς αποφυγή ταραχών.

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης, ο 48χρονος Ισραηλινός έποικος Γεχούντα Γκλικ είχε δεχθεί σφαίρες στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα καθώς αποχωρούσε από διάσκεψη, στη Δ. Ιερουσαλήμ. Ο υπερορθόδοξος Γκλικ έχει αναμειχθεί ενεργά στην καμπάνια για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει το Ορος του Ναού, όπως αποκαλούν οι Εβραίοι την Πλατεία των Τεμενών, ώστε να μπορούν να προσεύχονται σε αυτήν και οι ομόθρησκοί του. Οι προσπάθειες αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος, σε συνδυασμό με την έντονη εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έχουν πυρακτώσει την κατάσταση στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, με σχεδόν καθημερινές ταραχές, που παραπέμπουν στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση) του 1987.

Ο δράστης της απόπειρας εναντίον του Γκλικ δραπέτευσε οδηγώντας μοτοσικλέτα, ενώ ο παθών υπεβλήθη σε εγχείρηση και βρισκόταν χθες το βράδυ σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση. Οι διωκτικές αρχές του Ισραήλ ενοχοποίησαν για την απόπειρα τον 32χρονο Παλαιστίνιο Μοατάζ Χετζάζι, μέλος της Τζιχάντ, ο οποίος απελευθερώθηκε το 2012, έχοντας εκτίσει ποινή 11 χρόνων. Λίγο πριν από τα χαράματα, περικύκλωσαν το σπίτι του σε συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τον σκότωσαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, υπό αμφισβητούμενες συνθήκες.

Στο μεταξύ, η Σουηδία έγινε χθες η πρώτη χώρα της Δ. Ευρώπης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967. Μέχρι στιγμής, 135 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Μάλτας, Πολωνίας και Ρουμανίας, οι οποίες είχαν προβεί σε αυτή την κίνηση προ της ένταξής τους στην Ε.Ε. Με μια καυστική δήλωση, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε «αξιολύπητη» την απόφαση της Σουηδίας, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκες από τα συναρμολογούμενα έπιπλα των (σουηδικής ιδιοκτησίας πολυκαταστημάτων) ΙΚΕΑ».

Δείκτη των εντεινόμενων διεθνών πιέσεων στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποτελεί η δήλωση του Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η πρόσφατη απόφαση για την οικοδόμηση 1.000 πρόσθετων κατοικιών σε εποικισμό της Αν. Ιερουσαλήμ εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τη βούληση του Ισραήλ να προχωρήσει στην ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού. Τέλος, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση με την οποία καυτηριάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δ. Οχθη, καταγγέλλει βασανισμούς Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και ζητεί να διερευνηθούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή